3 rady na bezpečné cestovanie so psom v aute

3 rady na bezpečné cestovanie so psom v aute

Obsah

V dopravnej premávke je vždy prítomné riziko nepríjemnej situácie. Bez ohľadu na skúsenosti vodiča, na cestách jednoducho nie sme sami. Pri cestovaní s deťmi je bezpečnosť na prvom mieste, no často sa na ňu zabúda pri cestovaní so psom.

Je bežný jav, že sa pes vezie v aute voľne v kufri alebo na zadných sedačkách. Zákon však hovorí jasne o tom, že v aute je potrebné dbať na bezpečnosť zvieraťa rovnako ako na ľudí.  

Čo všetko sa môže počas jazdy so psom stať?

Je množstvo štúdií a dostupných videí, ktoré zobrazujú nebezpečenstvo pri náraze vozidla už pri nízkych rýchlostiach. Môžete sa presvedčiť o tom, aké dôležité je mať psíka zabezpečeného. Počas cestovania tak ochránite svoje, no aj jeho zdravie. Variantov je niekoľko - môžete si vybrať z obsiahlej ponuky bezpečnostných postrojov pre psy do auta alebo zvoliť bezpečnú klietku do auta.

Pri nedodržaní odporúčaní sa pri automobilovej nehode môžu stať úrazy s následkom vážnych poranení alebo až smrti. Pri autonehode v rýchlosti približne 55 km/h sa z nepripútaného 20 kg vážiaceho psa stane 1000 kg projektil. Sila tohto nárazu by mohla zabiť psíka, no aj ľudí v aute. Napriek tomu mnohí každodenne jazdia so psom, ktorý sedí na zadnom sedadle nepripútaný. 

3 najzákladnejšie zásady pre bezpečné a komfortné cestovanie so psom 

Pes v aute

1. Udržanie komfortu psíka

Pre psa je dôležité udržiavanie optimálnej teploty vo vašom vozidle. Psy začínajú negatívne reagovať už pri 27 °C. Sledujte preto, či sa mu dobre dýcha. Rovnako platí zásada, aby ste ho nenechávali samého zatvoreného v aute.

Všetkých pobaví pohľad na psa, ktorý si užíva jazdu s hlavou prestrčenou cez otvorené okno. Na niečo podobné si dávajte pozor - psovi hrozí zápal uší alebo očí. Takisto je táto pozícia nebezpečná z hľadiska potenciálnej dopravnej nehody. 

Pes v aute

V prípade, že so psom cestujete na dlhšie vzdialenosti, nezabudnite mu urobiť potrebné prestávky na venčenie a rozhýbanie. Pravidelný prísun tekutín je rovnako veľmi dôležitý.

2. Bezpečnostné postroje

Základy bezpečného cestovania sú pre psíkov rovnaké ako pre jeho majiteľov - najzákladnejším pravidlom je jazdiť pripútaný. Ak vám nevyhovuje prepravka alebo klietka, tak sú pre vás riešením bezpečnostné postroje, ktoré udržia psa na mieste počas bežnej jazdy, no aj v prípade dopravnej nehody. 

Postroj Kurgo

Bezpečnostné postroje pre psy do auta sa vyrábajú v rôznych variáciách a veľkostiach, no ich zámer je rovnaký - zabránenie samovoľnému pohybu psíka v aute. Tieto pásy sa pripínajú na úrovni hrudníka a je možné ich využiť aj ako vôdzku.

Dokonca sú často doplnené o reflexné prvky. Môžete ich psíkovi nastaviť do pohodlnej polohy a nemusíte sa pritom báť, že vám psík na križovatke vyskočí z auta, pretože uvidí niečo, čomu neodolá. 

Priekopníkom v oblasti bezpečnosti psov na palube auta je značka Kurgo. Považuje sa za popredného výrobcu produktov pre cestovanie a bezpečnosť domácich zvierat v Spojených štátoch a Kanade. Produkty Kurgo sú však dostupné aj u nás na Slovensku. Od značky Kurgo zakúpite batohy, aktívne postroje, bundy do chladného počasia, poťahy sedadiel a ďalšie outdoorové doplnky a to všetko nájdete aj v našom e-shope.  

  • Vedeli ste že: V roku 2008 sa Kurgo spojilo s Toyotou, aby zlepšovali bezpečnosť cestovania so zvieratami.

 

3. Klietky do auta

V prípade dopravnej nehody určite chcete, aby ste boli vy a váš pes v čo najväčšom bezpečí, a to sa dá dosiahnuť pomocou klietky alebo prepravky. Na trhu dnes existuje množstvo rôznych druhov, ceny sú závislé od udelených certifikátov, úrovne bezpečnosti, kvality materiálov či veľkosti. 

hlinikova-transportna-prepravka-pre-psy-do-auta-55x62x78-cm.jpg

Jednou z kľúčových vecí, ktoré prepravky psom poskytujú, je okrem bezpečnosti aj domáca atmosféra. Váš parťák môže prepravku považovať za svoj brloh a ďaleké cestovanie mu vôbec nebude prekážať. Klietka v kufri vás navyše ochráni pred prípadnou špinou a blatom. 

Pred nasadnutím do auta so psíkom sa tak ubezpečte, že ste urobili všetko pre jeho bezpečnosť. V konečnom dôsledku je vždy lepšie byť pripravený ako zostať prekvapený.