Akého papagája si vybrať za domáce zvieratko?

Akého papagája si vybrať za domáce zvieratko?

Obsah

Papagáje sú fascinujúce tvory, ktoré nás okrem krásneho operenia a hlasových prejavov zaujmú aj jedinečným temperamentom. Sú však náročné na starostlivosť a dožívajú sa dlhšie než mnohé iné domáce zvieratká. 

Predtým, než si domov priveziete papagája je nevyhnutné, aby ste dôkladne preskúmali jednotlivé druhy a porozumeli ich špecifickým potrebám. Či už sa rozhodnete pre živú a spoločenskú aru, hravého agapornisa, nenáročnú andulku, inteligentného amazoňana alebo zhovorčivého žaka.

Akého papagája si vybrať?

Vždy si vyberajte zdravého vtáka - teda takého, ktorý má perie pevne priliehajúce k telu, jasné oči bez výtoku, správne tvarovaný a sfarbený zobák a živé správanie. 

Dávajte si pozor na:

  • Rozstrapkané alebo vytrhané matné perie
  • Prerastený alebo nesprávne tvarovaný zobák
  • Apatické správanie – väčšinu dňa spí
  • Dýchacie problémy alebo hnačky

Zvážte svoje skúsenosti s papagájmi a ich dĺžku života

Niektoré druhy sú náročnejšie na starostlivosť a je lepšie ich prenechať skúseným majiteľom. Papagáje ako andulky a korely sú vhodné pre začiatočníkov. Kakadu, amazoňany a ary sú vhodnejšie pre skúsenejších majiteľov.


Papagáje potrebujú stálu sociálnu interakciu a mentálnu stimuláciu. Ak sú znudené alebo frustrované, tak majú sklony ku vytrhávaniu peria. 

Andulkám, agapornisom a korelám sa najlepšie darí v páre, preto by nemali byť chované osamote. 

Aj keď existujú výnimky, väčšie papagáje žijú spravidla dlhšie ako tie menšie. Menšie papagáje sú lepšou voľbou pre začínajúcich majiteľov, zatiaľ čo väčšie papagáje sú zvyčajne náročnejšie a preto sú lepšie pre skúsených chovateľov. 

Andulka

5-8 rokov

Agapornis

10-15 rokov

Rozela

15 rokov

Korela

10-20 rokov

Alexander malý

20-30 rokov

Alexander veľký

25-30 rokov

Amazónik

30 rokov

Lori

30 rokov

Papagáj senegalský

30-50 rokov

Amazoňan

50 rokov

Kakadu

40-60 rokov

Žako

40-60 rokov

Ara

50-60rokov

Myslite na veľkosť a hlasový prejav papagája

Vopred sa rozhodnite, či chcete viac alebo menej hlasného vtáka. Papagáje sa výrazne líšia vo svojom hlasovom rozsahu. Menšie a tichšie druhy sú vhodnejšie na život v byte. Väčšie druhy ako sú ary a kakadu zvyknú robiť väčší hluk, čo v malom byte určite neocenia susedia. 

Odporúčané tichšie druhy sú:

  • Andulka
  • Korela
  • Agapornis
  • Amazónik
  • Papagáj senegalský
  • Papagáj žltotemenný 

Jednou z najfascinujúcejších vlastností mnohých domácich vtákov je ich schopnosť rozprávať a často používať našu reč v kontexte. Nikdy nie je zaručené, že jednotlivé vtáky budú rozprávať, ale u niektorých druhov je pravdepodobnosť väčšia. Medzi tieto druhy papagájov patria:

  • Papagáj sivý - žako
  • Amazoňan
  • Alexander malý
  • Mních šedý
  • Papagáj senegalský

Nezabúdajte na venovaný čas, rozpočet a iné domáce zvieratá

Veľké papagáje sú spoločenskejšie vtáky a preto sú vhodné len vtedy, ak ste pripravení venovať im dostatok času (aspoň 60 minút denne). Myslite aj na to, že im je dôležité dopriať aspoň 3-4 hodiny denne mimo klietku. 

Ak chcete papagája len pozorovať, vhodnejší by bol pár anduliek alebo agapornisov. Ak celý deň pracujete a ste doma len zriedka, papagáj nie je najideálnejším domácim miláčikom.

Z hľadiska financie sú papagáje pomerne náročné domáce zvieratá. Najmä veľké papagáje sú drahé na kúpu a o nič lacnejšia nie je ani následná starostlivosť. Čím väčší je papagáj, tým viac financií budete potrebovať na zakúpenie správnej klietky, krmiva a podobne. 

krmive by ste nemali robiť kompromisy. Odporúča sa kŕmiť kvalitnou a prírodnou zrninovou zmesou (semená, orechy, obilniny) spolu s čerstvým ovocím a zeleninou. Okrem toho netreba zabúdať ani na vitamíny a minerály pre podporu imunity a zdravia.   

Zaujímavosť:

Papagáje lori nemajú svalnatý žalúdok (potrebný na mechanické spracovanie zrnín a semien), preto si vyžadujú špecializovanú stravu pozostávajúcu z umelého nektáru a prezretého ovocia. Keďže ich strava je v podstate celá tekutá, aj ich trus je tekutý a vylučujú ho so značnou silou. Ich klietka a okolie sú preto veľmi špinavé a lepkavé a vyžadujú si každodenné umývanie. Alternatívou pre docielenie normálnej konzistencie trusu je podávanie nektáru v práškovej forme. 

Papagáje sú sami o sebe vynikajúcimi domácimi miláčikmi, ale nie vždy vychádzajú s inými domácimi zvieratami. Veľké papagáje ako ary môžu byť teritoriálne, kvôli čomu môžu útočiť na menšie zvieratká.