Čo nesmie chýbať v klietke pre papagája?

Čo nesmie chýbať v klietke pre papagája?

Obsah

Ak klietku vybavíte všetkým, čo papagáj potrebuje, doprajete mu každodennú zábavu a stimuláciu.

Misky pre papagájov 

Váš vták bude potrebovať misku na krmivo a misku na vodu. Najlepšie sú oceľové misky, ktoré sa dajú uchytiť na klietku aby sa zabránilo vyliatiu vody a rozsypaniu potravy. Nehrdzavejúca oceľ je najjednoduchšia na údržbu a najtrvácnejšia. Naopak v plastových miskách sa môžu usádzať baktérie. 

Misky umiestnite v blízkosti bidla, aby na ne vták ľahko dosiahol z miesta, kde stojí. Vodu denne vymieňajte.

Vtáky majú vo voľnej prírode veľa príležitostí na kúpanie, preto im nezabudnite poskytnúť možnosť okúpať sa v klietke. Ťažkú a pevnú misku naplňte vlažnou vodou a umiestnite na podlahu klietky. Prípadne môžete zakúpiť vtáčiu vaňu, ktorá sa zavesí z boku klietky, aby sa zabránilo hromadeniu vlhkosti na podlahe.

Bidlá

Súčasťou každej klietky by mali byť bidlá umiestnené v rôznych výškach s rôznym sklonom. Ak chcete zistiť správnu šírku bidielka, skontrolujte chodidlá svojho vtáka: keď sedí, medzi prednými a zadnými pazúrmi by mala byť ¾-centimetrová medzera. Rôzne priemery a textúry pomáhajú udržiavať nohy a pazúry zdravé. Vybrať si môžete drevené bidielka, konáre, či laná.

Podstielka

Dno klietky vysteľte podstielkou pre papagáje, no môžete použiť aj noviny alebo papierové obrúsky. Podstielku vymieňajte aspoň každý druhý deň.

Hračky 

Vtáky milujú dekorácie a hračky, ktoré im poskytujú stimuláciu aby sa nenudili. Medzi skvelé možnosti patria zrkadlá, rebríky, hojdačky, zvončeky a hlavolamy s maškrtami vo vnútri. Do klietky môžete vtákovi umiestniť aj drevené alebo povrazové hračky, s ktorými sa môže hrať a ktoré môže hrýzť. Vhodné je hračky striedať, aby nezačali vtáka nudiť. 

Hračky umiestnite tak, aby na nich vták dosiahol buď z bidielka, zo spodnej časti klietky, alebo z boku klietky. Pri výbere dekorácií je na prvom mieste bezpečnosť - nedávajte vtákom nič, čo by mohli náhodne prehltnúť alebo zamotať sa.

Pre jedného vtáka umiestnite do klietky maximálne 1 zrkadlo. Osamotený vták sa môže pripútať k svojmu zrkadlovému obrazu a dokonca ho môže začať kŕmiť v domnení, že ide o iného vtáka. To znamená, že váš vták krmivo regurgituje, namiesto toho aby ho strávil. V takejto situácii je potrebné zrkadlo z klietky odstrániť. 

Uistite sa, že máte správnu klietku pre papagája

Klietka je pre vtáka domov a teritórium, nemala by byť väzením. Preto platí čím väčšia, tým lepšia. Vyberte si klietku, ktorá je minimálne dvakrát širšia ako rozpätie krídel vtáka. Klietka pre viac vtákov by mala byť ešte priestrannejšia. Papagáje sa v zaoblených klietkach cítia stresované, preto je vhodnejšia obdĺžniková klietka. Najlepším variantom je klietka z nehrdzavejúcej ocele, je cenovo dostupná a odolná. Vyhnite sa klietkam vyrobeným z olova alebo zinku, sú pre vtáky toxické.

Minimálne rozmery klietky podľa druhu vtáka

Malé papagáje (andulka, agapornis)

50 x 50 x 60 cm

Stredné papagáje (korela, papagáj senegalský)

60 x 60 x 80 cm

Stredné papagáje (amazoňan, žako, alexander malý, rozela)

80 x 80 x 100 cm

Veľké papagáje (ara, kakadu, alexander veľký, dlhochvost patagónsky)

100 x 100 x 150 cm

Na klietke by mali byť aj vodorovné mriežky, ktoré vtákovi umožnia ľahšie sa pohybovať. Uistite sa, že mriežky sú dostatočne blízko pri sebe, aby sa vták nemohol pretlačiť. Vo všeobecnosti platí, že pre malé vtáky ako sú andulky, pinky, kanáriky a agapornisy je vhodné, aby boli mriežky od seba vzdialené maximálne 1,6 cm. V prípade korel, lori a papagájov senegalských by mali byť mriežky od seba vzdialené 1,3 až 2,2 cm. Väčšie vtáky, ako je žako, ara a kakadu, by mali mať mriežky vzdialené 1,9 až 3,5 cm. Dno klietky by sa malo dať ľahko čistiť.

Kde klietku umiestniť 

Vtáky sú spoločenské interaktívne tvory, ktoré potrebujú počas celého dňa spoločnosť iných vtákov alebo človeka. Klietku môžete umiestniť napríklad do obývačky alebo spálne. Vyhnite sa umiestneniu klietok v kuchyni alebo kdekoľvek, kde sa môžu zhromažďovať výpary a dochádzať k výkyvom teploty. Výpary z teflónovej panvice môžu byť pre vtáka smrteľné. Chráňte klietky pred prievanom a priamym slnečným svetlom. Uistite sa, že malé deti a iné domáce zvieratá v domácnosti nemajú prístup ku klietke, pretože by mohli neúmyselne vtáka stresovať alebo mu ublížiť.

Vtáky sú zvedavé tvory, preto by ste im mali poskytnúť zaujímavé veci na pozorovanie. Umiestnite klietku v blízkosti zatieneného okna, aby sa vták mohol pozerať na záhradu, ihrisko alebo cestu. Mnohé vtáky sa cítia bezpečne, keď je ich klietka umiestnená pri stene.