Mačky a pĺznutie. Ako skrotiť mačacie chlpy?

Mačky a pĺznutie. Ako skrotiť mačacie chlpy?

Obsah

Kde žije mačka, tam sú aj mačacie chlpy. Ostávajú nám na rukách po jej hladkaní. Ostávajú na oblečení po tom, čo sa o nás obtrie alebo si na nás ľahne.

Mačka je zvedavý tvor a každá prekážka v domácnosti je pre ňu výzva. Vojde do skrine, vyskočí na kuchynskú linku, na parapet, na stôl, všade. A nikdy po sebe nezabudne nechať dávku svojho chlpatého šarmu. 

Nám potom neostáva nič iné, než pravidelne vysávanie a spoliehanie sa na bohatú zásobu odchlpovacích roliek.

Pĺznutie nikdy úplne neprestane, ale dokážeme ho minimalizovať, keď začneme pri zdroji. Správnou prevenciou zachytíme väčšinu uvoľnenej srsti ešte skôr, než sa začne kotúľať po dome.

Najprv by sme ale mali poznať základy, prečo a kedy mačka pĺzne.

Prečo mačke vypadáva srsť?

Všetky mačky pĺznu, teda okrem tých bezsrstých. Je to prirodzený proces pre udržanie srstidobrej kondícii. Stará alebo poškodená srsť odumrie, aby narástla nová a zdravšia srsť. Odumretú srsť následne mačka zhadzuje alebo si ju zo svojho kožúška odstraňuje jazykom, aby jej nedráždila pokožku.

Srsť mačky má ochrannú funkciu, no zároveň slúži na reguláciu telesnej teploty. Vypadáva podľa biorytmu mačky, na ktorý najviac vplýva zmena ročného obdobia a počasia.

K normálnemu procesu pĺznutia ešte patrí aj faktor stresu. Určite to poznáte z návštevy veterinára. Vtedy mačka vypustí podstatne viac chlpov než zvyčajne.

mačka_v_strese_pri_návšteve_veterinára.png

Dôvod je evolučný. Divé mačky takto dokázali aj na poslednú chvíľu utiecť predátorom. Podobne ako psy, vypustili časť srsti, aby sa vymanili zo zovretia. Predátorovi tak ostala v papuli len srsť.

Mačky neznášajú radikálne zmeny, pretože im spôsobujú stres. V strese sa spúšťa ich prirodzená obranná reakcia v podobe pĺznutia.

Intenzita pĺznutia u mačky závisí od viacerých faktorov. Ten najväčší tvorí aktuálne ročné obdobieplemeno mačky. Na intenzitu však vplýva aj vek mačky, jej zdravie a úroveň čistiacich návykov.

Niekomu sa môže zdať, že dlhosrsté mačky pĺznu viac než krátkosrsté, ale nie je to pravda. Dlhšia srsť je iba viditeľnejšia, no vypadáva v menšej intenzite. Naopak krátkej srsti sa mačka zbavuje jednoduchšie, takže jej vypadáva o niečo viac.

Pĺznutie môžu spôsobovať aj menej prirodzené príčiny. Najbežnejšia je nevyvážená strava alebo nedostatok potrebných živín v strave. Ďalšie príčiny môžu byť alergie, parazity a choroby. Tie často odhalí nadmerná strata srsti alebo keď sa na srsti vytvorí tzv. diera či plešina.

Pri výrazne viditeľnej zmene je odporúčané navštíviť veterinára.

Kedy mačka pĺzne?

Nie žeby pĺznutie niekedy prestalo, no sú 2 obdobia v roku, kedy mačka pĺzne o niečo intenzívnejšie. Je to na jar, hlavne v apríli a máji a potom v jeseni, hlavne v októbri a novembri.

Obdobie pĺznutia je vždy v súlade s ročným obdobím. Platí to najmä pre mačky žijúce vonku, ktorých biorytmus podlieha počasiu a dennému svetlu.

Keď sa na jar otepľuje a dni sa predlžujú, tak mačky zhadzujú prebytočnú srsť, aby sa pripravili na leto. Keď sa zase v jeseni počasie ochladzuje a dni sa skracujú, tak vtedy mačky zhadzujú letnú srsť, aby si vytvorili priestor pre rast teplejšej vrstvy na zimu.

Mačky žijúce vnútri majú biorytmus mierne narušený kvôli konštantnej izbovej teplote a umelému osvetleniu. Preto pĺznu menej nárazovo, ale pravidelne v priebehu celého roka.

odchlpovanie_mačacej_srsti_z_oblečenia.png

Existuje aj zopár plemien mačiek, ktoré majú podobne ako psy dve vrstvy srsti. Teda vrchnú, ochrannú srsť a spodnú podsadu, ktorá reguluje telesnú teplotu. Práve podsada má kratší životný cyklus a tá intenzívne vypadáva v jari a jeseni.

Ako rozoznať, či má mačka 2 vrstvy srsti?

Dve vrstvy srsti majú väčšinou čistokrvné plemená mačiek ako sú:

  • maine coon,
  • manx,
  • scottish fold,
  • nórska lesná mačka.

Dá sa to však zistiť dotykom. Ak má mačka jednu srsť, tak na jej tele pocítite iba hodvábne, hladké a jemné chlpy. No ak má dvojitú srsť, tak by ste pod jemnou srsťou mali pocítiť o niečo hrubšiu a hustejšiu vrstvu chlpov. Najlepšie to rozoznáte hladkaním a masírovaním. Prípadne po konzultácii s veterinárom.

Ako zvládať pĺznutie mačky?

Boj s mačacími chlpmi prebieha hneď na troch frontoch. Prvý je samotné pĺznutie. Druhý tvoria vypadané chlpy po dome a pozachytávané na oblečení. A ten tretí je v žalúdku mačky, keďže sa mačka po väčšinu času čistí sama. 

1. Pravidelne vyčesávajte srsť

Vyčesávaním srsti mačke veľmi pomôžete, pretože tak obmedzíte množstvo srsti, ktorú prehltne, keď sa čistí jazykom.

Mačky všeobecne nie sú milovníčky vyčesávania, preto je dôležité využiť ideálne podmienky. Tie sú vtedy, keď je mačka pokojná alebo tesne pred dávkovaním žrádla. Neodporúča sa ju vyčesávať popri hre alebo ju tým zobudiť zo spánku. Vtedy si ľahko odnesiete škrabanec.

Najprv mačke ukážte kefu a dajte jej ju oňuchať. Nechoďte s ňou k mačke zhora, ale priblížte sa k jej úrovni. S vyčesávaním je dobré začínať na miestach, kde mačka miluje škrabkanie. To je okolo hlavy, pod bradou a vzadu na chrbte, pri chvoste. Od týchto miest môžete pokračovať po celom tele.

vyčesávanie_srsti_mačky_kefou.png

Vždy ale rešpektujte reakciu mačky. Keď už príliš bojuje, tak jej nevzdorujte. Radšej vyčesávajte krátko, ale pravidelne. Aj jedna minúta denne dokáže spraviť v priebehu času obrovský rozdiel. Minimálne odporúčaná intenzita vyčesávania je raz týždenne.

Čím pravidelnejšie to robíte, tým viac si mačka zvykne a nebude toľko protestovať. O to viac, ak to spojíte s odmenou a po vyčesaní jej dáte nažrať alebo aspoň chutný pamlsok.

Na spokojnosť mačky má výrazný vplyv aj správny výber kefy a rukavice na vyčesávanie.

DQIG-89572_-_nova.jpg

Krátkosrsté mačky uprednostnia hladšiu kefu s jemnými štetinami.

FQGI-66972.jpg

Dlhosrsté mačky potrebujú najprv hrebeň so širokými zubani na rozčesanie zamotaných chlpov a následne jemnú kefu.

BQFE-77863_1.jpg

Mačky s podsadou zase potrebujú tvrdšie kefy. Na vyzbieranie odumretej srsti sú vhodné aj gumené rukavice vďaka využitiu statickej elektriny. Tá jemne oddelí odumreté chlpy od živej srsti. No nič nepokazíte ani masážnou kefou, keďže mačky milujú škrabkanie a spojíte tak príjemné s užitočným.

Extra vyčesávanie potrebujú obézne mačky, pretože tie majú kompromitovanú schopnosť čistenia sa. Čistia sa menej, resp. nedosiahnu na všetky miesta, preto od nás potrebujú viac pomoci.

Nikdy však mačke nestrihajte srsť, pokiaľ nevypadla prirodzene. Narušíte tým jej prirodzenú funkciu ochrany a termoregulácie. Zároveň hrozí, že by ste mohli zastrihnúť do jej kože, čo určite nechcete.

2. Pravidelne upratujte domácnosť

Vypadaná srsť je ukážkovým zachytávačom prachu a ďalších alergénov či škodcov. To môže následne spôsobovať zdravotné ťažkosti nielen ľuďom, ale aj mačke.

Vyčesávanie je tak dobré hneď spojiť s uprataním domácnosti. Základ je povysávanie a následne odchlpenie sedačky, diek a oblečenia pomocou odchlpovacích roliek.

3317-3186.jpg

Čím pravidelnejšie to absolvujete, tým menej času vám to zakaždým zaberie. Dlhá srsť sa dokonca upratuje ľahšie, lebo zostáva na povrchu. Zatiaľ čo sa tá krátka rýchlo dostáva do hĺbky iného materiálu.

3. Uľahčite mačke trávenie

Mačky sa začnú čistiť po cca 4 týždňoch od narodenia a neprestanú až do smrti. Drsný povrch jazyka, ostré zúbky a pazúriky podobné hrebeňu sú na čistenie ako stvorené. Štatisticky sa mačky venujú čisteniu svojho kožúška 30-50% bdelého dňa.

To znamená, že popri čistení skonzumujú značné množstvo vlastných chlpov. Preto je dôležité mačke uľahčiť trávenie. Existuje na to viacero prípravkov v podobe pást alebo tabliet.

EZFF-81682.jpg

Pasty sa aplikujú podstatne jednoduchšie a sú pre mačku dokonca aj chutné.

BWDE-88872.jpg

Veľmi účinná je aj tráva, čo je najprirodzenejšia forma zbavovania sa chlpov. Tráva na seba v žalúdku naviaže chlpy a mačky ich tak jednoducho vylúči. Buď v stolici alebo vyvrátením.

83615-167807.jpg

Mačke uľahčí trávenie aj dostatok proteínov, vitamínovomega 3 a 6 mastných kyselín v strave. Dôležitá je tiež hydratácia. Nedostatok tekutín vysušuje pokožku a to len urýchľuje vypadávanie srsti. Ak je to možné, tak rozmiestnite po dome viacero misiek s vodou.

Zvážte aj fontánku na vodu, pretože mačky milujú tečúcu vodu. Dostatočný príjem tekutín však zabezpečíte aj vlhkým krmivom ako sú kapsičky pre mačky.