Tajomstvo správnej výbavy na úspešný lov kaprov

Tajomstvo správnej výbavy na úspešný lov kaprov

Obsah

Či už ste začiatočník alebo pokročilý kaprár, v tomto článku nájdete tipy na výbavu pre čo najefektívnejší lov kaprov.

Aké prúty a navijaky používajú kaprári?

Lov kaprov si vyžaduje silné a pružné kaprárske prúty, ktoré vydržia aj zdolávanie veľkých rýb a dlhé hody s ťažkým závažím. Dĺžka a pevnosť prútov sa líši v závislosti od miesta lovu, spôsobu lovu a veľkosti lovených kaprov. Pre začiatočníkov sa odporúčajú dvoj alebo trojdielne stredne silné prúty (2,5-3lb) s dĺžkou 3,6 až 3,9 metra.

S takými prútmi sa loví na ťažko. Pri love na plavák si treba zvoliť ľahšie teleskopické prúty. Pokročilejší rybári môžu vyraziť na kaprov aj s jemnejšími feederovými či match prútmi.

Pri výbere navijakov je dôležitá dostatočná kapacita na ukladanie vlasca a kvalitný brzdový systém. Na plávanú je vhodný navijak s prednou alebo s bojovou brzdou vo veľkosti 3000-4000. Na lov s klasickými krmítkami alebo na bolies je vhodné zvoliť aj väčšie baitrunner navijaky s veľkosťou 5000-6000.

delphin-strong-cat-transp-350m-060mm-451lbs.jpg

Vlasec je najdôležitejší spoj medzi rybárom a rybou

Hrúbku vlasca určite treba prispôsobiť k prútu, terénu a veľkosti lovených kaprov. Pri love s plavákom a s jemnejším prútom je postačujúci vlasec s priemerom 0,16-0,20mm. Pri love na ťažko sa používajú aj hrubšie vlasce s priemerom 0,25-0,40mm. 

V extrémnych prípadoch je potrebné navinúť ešte hrubšie variácie alebo pletenú šnúru, ktorej výhodou je väčšia pevnosť pri menšom priemere.

hacik-delphin-hkd-double-10ks.jpg
Háčiky a nástrahy sú dôležité

Veľkosť háčikov by mala byť prispôsobená typu nástrahy a veľkosti lovených kaprov. Pri love na plávanú a feeder sa najčastejšie používajú háčiky veľkosti #12 a 6. Pri love na boilies môže byť veľkosť háčikov aj #4-1.

Pokiaľ ide o nástrahy, kapre majú širokú škálu chutí. Najbežnejšie nástrahy sú:

  • Hnojáky, kostné červy
  • Kukurica - klasická, či gumená verzia
  • Rôzne pelety v rôznych príchutiach
  • Plávajúce alebo klasické 16-32mm boilies
    signalizator-delphin-runer-9v.jpg

Pri love na ťažko alebo na boilies nezabúdame na signalizátory

Signalizátory pomáhajú v detektovaní záberu. Najbežnejšie typy sú mechanické v podobe klasického „policajta“ a elektronické, ktoré používajú modernejší rybári. 

Klasický krúžkový policajt sa hýbe podľa zmeny napätia vlasca, zatiaľ čo elektronické signalizátory pri zábere vydávajú zvukové a svetelné signály.

cln-kolibri-k-220-zeleny-lamelova-podlaha.jpg

Aj pri love kaprov sú užitočné člny a zavážacie loďky

Rybárske člny, či už laminátové alebo nafukovacie sú na riekach a veľkých priehradách nevyhnutnou súčasťou kapráriny. Lov z člna na rieke má svoje čaro, no hlavne sa z neho dá dostať aj na nedotknuté miesta, kde sa skrývajú kapitálne ryby. 

Na veľkých priehradách alebo jazerách sa zase pomocou člna či zavážacej loďky vyvezie nástraha do väčšej diaľky, ktorá je z brehu nedosiahnuteľná.