11 vitamínov, ktoré nesmú chýbať v krmive pre psa

11 vitamínov, ktoré nesmú chýbať v krmive pre psa

Obsah

Vitamíny sú pre psa dôležité na správne fungovanie orgánov, imunitného systému a celkovej zdravotnej pohody. Ich nedostatok v strave môže podľa odborníkov vyvolať zdravotné ťažkosti. 

Problémy s nedostatkom často súvisia s lacnými supermarketovými krmivami alebo kŕmením ľudskou stravou tzv. “od stola”, pri ktorej sa ťažko kontroluje celkový prísun vitamínov.  

Problém môže spôsobiť aj prebytok vitamínov, čo je ale zriedkavejší jav. Na začiatok je dôležité zabezpečiť psovi vyvážený pomer 11 esenciálnych vitamínov.

1.png

Problém môže spôsobiť aj prebytok vitamínov, čo je ale zriedkavejší jav. Na začiatok je dôležité zabezpečiť psovi vyvážený pomer 11 esenciálnych vitamínov.

Vitamíny rozpustné v tukoch

1. Vitamín A

Ide o antioxidant známy aj ako retinol. Zabezpečuje dobrý zrak, rast, vývoj kostí, zdravú kožu a sliznicu a zároveň chráni pred vznikom nádorov. 

Zdroj: rybí olej, pečeň, vaječný žĺtok, mlieko, maslo, kukurica, paprika a zelené rastliny

Riziká pri nedostatku: Ukladá sa v pečeni, preto je jeho nedostatočné množstvo zriedkavé. Pri nadbytku tohto vitamínu môže dôjsť k deformácií kostí, naopak nedostatok spôsobuje infekcie, zápaly kože, priedušiek, spojiviek, ústnej dutiny či tráviaceho traktu.

2. Vitamín D

Známy tiež ako kalciferol je dôležitý pre pre zdravé zuby a kosti, no tiež pre rozmnožovanie. Vyššiu dávku potrebujú gravidné sučky a šteniatka. 

Zdroj: mliečny a rybí tuk a pečeň

Riziká pri nedostatku: deformácie kostí, lebky, mäknutie kostí

5_1.png

3. Vitamín E

Vitamín E tiež poznáme ako tokoferol. Podporuje pevnosť a pružnosť tkanív, ako sú napr. koža a svalstvo. Taktiež ochraňuje pečeň a je potrebný pre reprodukciu. Zvýšenú potrebu majú najmä choré alebo chovné zvieratá, či zvieratá vo vyššej záťaži. 

Zdroj: bravčová masť, rastlinné oleje, zelené rastliny, obilné klíčky, orechy, pečeň a vajcia

Riziká pri nedostatku: porucha reprodukcie, únava a slabosť, chronické zápaly, poškodenie svalstva

4. Vitamín K

Tento vitamín je dôležitý najmä pre zrážanie krvi, zdravie ciev, ukladanie vápnika či imunitný systém. Potrebujú ho zvieratá po úrazoch či liečbe antibiotikami. Je veľmi podstatný aj pri otrave (napr. jedom na hlodavce). 

Zdroj: rybia múčka, zelené rastliny, pečeň, morské riasy a vaječný žĺtok

Vitamíny rozpustné vo vode

5. Vitamín B1

Vitamín B1 je aktívny pri metabolizme cukrov, nukleových kyselín, tukov či hormónov. Pomáha získavať energiu zo sacharidov, pri nervových ochoreniach a zvyšuje chuť do jedla.

Zdroj: vnútornosti, surové mäso, vajcia, mlieko a obilné klíčky

Riziká pri nedostatku: nedostatočný rast, nechutenstvo, slabosť, horší zrak, kŕče, poruchy srdcovej činnosti až smrť

3.png

6. Vitamín B2

Metabolizuje bielkoviny, tuky a cukry. Jeho väčšie dávky potrebujú najmä pracovné a športové psy, chovné sučky či psy v rekonvalescencii.

Zdroj: zelené rastliny, červené mäso, mlieko a vajcia

Riziko pri nedostatku: nedostatočný rast, nechutenstvo, poškodenie očnej rohovky či neplodnosť sučiek

7. Vitamín B3 

Vitamín B3 hrá veľkú rolu pri uvoľňovaní energie z krmiva. Psy ho potrebujú pre správne fungovanie nervového systému, trávenie, rozmnožovanie, či zdravú kožu.

Zdroj: ryby, hydina, kvasnice, mlieko a vajcia

Riziko pri nedostatku: nechutenstvo, hnačky, nervové poruchy, zápaly kože

8. Vitamín B5

Je nevyhnutný pre činnosť nadobličiek, imunitný systém, pre správnu funkciu kože, hojenie rán. Odporúča sa psom s ochoreniami kože, zápalmi, ranami, či po liečbe antibiotikami. 

Zdroj: kvasnice, vnútornosti, mäso, orechy, zelené rastliny

9. Vitamín B6

B6 vitamín je potrebný pre pre metabolizmus aminokyselín, mastných kyselín, cukrov, iných vitamínov, pre tvorbu červených krviniek, protilátok, no aj pre vylučovanie odpadových látok.

Zdroj: kvasnice, pečeň, čerstvé ryby, obilniny či v ryži

Riziká pri nedostatku: suchá koža, vypadávanie srsti, anémia, zápaly ústnej dutiny, strata koordinácie pohybov, kŕče, hnačky, nepokoj, únava

10. Vitamín B12

Vitamín B12 sa stará o metabolizmus nukleových kyselín, aminokyselín, tukov, cukrov, hemoglobínu. Potrebný je pre funkciu červených krviniek, nervov a svalov.

Zdroj: mäso, vnútornosti, kvasnice, vajcia, morské riasy

Riziko pri nedostatku: anémia, chudnutie, nechutenstvo, slabosť, mokvavé zápaly kože

11. Vitamín C

Vitamín C je známy antioxidant, ktorý ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi. Je nenahraditeľný pri využívaní železa, medi a vápnika. Stará sa rovnako o kosti, chrupavky, väzivá, zuby, imunitný systém pevnosť ciev a bojuje proti infekciám a zápalom. Potrebujú ho najmä psi v raste, chorí psi a psi vystavení stresu či zvýšenej námahe.

Zdroj: čerstvé mäso, zelené rastliny, ovocie a zelenina

Ako vybrať správne krmivo pre psa sa dočítate v našom článku.