3 užitočné rady na bezpečné venčenie psa v tme

3 užitočné rady na bezpečné venčenie psa v tme

Obsah

S tmou sú bežné veci zo dňa o niečo nebezpečnejšie, pretože rastie faktor neznáma. Zrazu je všetko zahalené do iných farieb. Znižuje sa viditeľnosť a zintenzívňujú sa umelé osvetlenia. Prostredie sa javí inak ako cez deň a vníma to tak aj pes.

Je síce málo pravdepodobné, že by sa pri venčení v tme stalo niečo nepríjemné, ale opakovaním sa šanca zvyšuje. V tomto prípade každodennou ďalšou vychádzkou.

Psík potrebuje venčenie bez ohľadu na vonkajšie podmienky, preto je našou úlohou byť lepšie pripravení.

Tu sú 3 užitočné rady ako na bezpečné venčenie psa v tme.

1. Vždy buďte viditeľní

Ľudskému oku trvá 10 minút kým sa adaptuje z denného svetla alebo umelého osvetlenia na tmu. Starším ľuďom to trvá o niekoľko minút dlhšie. Každé ďalšie osvetlenie mobilu, auta či svetelnej reklamy jemne narúša adaptáciu zraku na tmu.

Naša ostrá viditeľnosť v úplnej tme býva často len na pár metrov. Aj preto si neosvetleného človeka alebo ešte menší objekt, teda psíka všimneme až v tesnej blízkosti. Ak je navyše v tmavom oblečení alebo ak má pes tmavú srsť, tak jednoducho splynie s prostredím.

Riziko je teda zrejme. Cyklisti si neosvetleného psíka nemusia všimnúť. Nemusia si ho všimnúť ani chodci, čo môže vyľakať obe strany. Najväčším rizikom sú ale vodiči aut, ktorí neosvetleného psíka nemusia zbadať ani na poslednú chvíľu. Zo sedadla vozidla je ťažšie ostro sledovať okolie kvôli rýchlosti jazdy a častým zmenám osvetlenia.

Na prvom mieste sú jednoznačne reflexné prvky a svietiaci obojok pre psov. Tu platí, že čím je toho viac, tým lepšie. Reflexný alebo svietiaci prvok by nikdy nemal chýbať priamo na psíkovi. Napr. na oblečení, postroji alebo na obojku.

Dobrá voľba je aj reflexné vodítko, nie však samonavíjacie. Lanko zo samonavíjacieho vodítka je tenké a tmavé, čo je v tme takmer neviditeľné.

Dostatočne viditeľná by mala byť aj osoba, ktorá psíka venčí. Základ je aspoň oblečenie s reflexnými prvkami. Vhodná je aj baterka do ruky alebo ešte lepšie čelovka. Vďaka nej má človek voľné ruky, čo sa tiež hodí pri zbieraní psích exkrementov.

2. Vždy majte kontakt so psom

Za každých okolností majte psíka na vôdzke, aby ste ho mali pod kontrolou. Skontrolujte tiež, či má obojok alebo postroj dostatočne utiahnutý, aby sa z neho nevyvliekol.

Ak sa náhodou zľakne alebo sa za niečím rozbehne, tak by sa vám nemal vytrhnúť. Inak sa ľahko stratí z dohľadu a to je to najhoršie, čo sa môže v tme stať. O to viac, ak následne spanikári a utečie ešte ďalej.

3. Vnímajte okolie a predvídajte

Venčenie je tak rutinná vec, že ju mnohí robia podvedome a svoju pozornosť smerujú inam. Často do mobilu. Neraz to potom vyzerá tak, že pes venčí majiteľa a nie opačne.

Pri venčení, nielen večer je teda dôležité, aby ste si všímali okolie. Iba tak dokážete predvídať a včasne si všimnete možné hrozby.

Nespoliehajte sa, že na ne upozorní psík. Ten môže byť z venčenia tak natešený, že sleduje len to, čo ho zaujíma.

Na začiatok postačí, ak budete kráčať po vzdialenejšej strane chodníka od cesty. Kráčajte oproti premávke, aby ste lepšie videli prichádzajúcich ľudí, ale aj cyklistov. Vždy radšej voľte osvetlené miesta a chodníky pred tými neosvetlenými.

A čo je v tomto bode najdôležitejšie, používajte známe trasy. Ak vám to situácia vyhovuje, tak pokojne sadnite do auta a odvezte sa niekam, kde to dôverne poznáte a je tam väčší kľud než v meste. Ocení to aj psík, keďže nebude v strese z hluku a neznámeho prostredia.

Popri venčení si nevšímajte len okolie, ale aj to, ako pes reaguje na tmu. Niektoré psy, najmä tie staršie tmu vôbec nemusia. Ak sa teda javí vystresovane, tak obmedzte venčenie po tme na minimum. Radšej zoberte psíka na dlhšiu prechádzku ráno alebo cez deň.