8 mýtov o mačkách, ktoré potrebujete poznať

8 mýtov o mačkách, ktoré potrebujete poznať

Obsah

Mačky patria medzi najobľúbenejšie domáce zvieratá na celom svete. V spoločnosti človeka žijú už približne 12 000 rokov. Ich správanie a nezávislosť už stáročia inšpirovali rôzne mýty a povesti.

V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najznámejších mýtov o mačkách a rozlúskneme pravdu za ich nevinným “mňau”.

Mýty o mačkách sú často založené na nedostatočných informáciách, nedorozumeniach a povrchných pozorovaniach. Mačky sú zaujímavými a tajomnými tvormi, ktoré majú svoje vlastné spôsoby vyjadrovania a správania. Je dôležité učiť sa rozumieť im a rešpektovať ich potreby a osobnosť.

Ako majitelia mačiek nesieme zodpovednosť za ich starostlivosť a zabezpečenie toho, aby sme pre nich vytvorili bezpečné a milujúce prostredie, v ktorom môžu prežiť šťastný a zdravý život.

1_31.jpg

Mýtus č. 1: Mačky sa nezaujímajú o ľudí

Jedným z najrozšírenejších mýtov o mačkách je ten, že sú ľahostajné voči svojim majiteľom. Mnohí ľudia veria, že mačky sú chladné a nezávislé tvory, ktoré sa nezaujímajú o svojich ľudských spoločníkov. Avšak mačky sú vo svojej podstate sociálne zvieratá.

Majú svoje vlastné spôsoby prejavu lásky a starostlivosti, ktoré sa líšia od psov alebo iných domácich zvierat. Môžu vás sledovať, chodiť za vami a dokonca aj preukazovať lásku tým, že sa k vám túlia alebo si na vás sadnú.

Mýtus č. 2: Mačky majú deväť životov

Tento mýtus je možno jedným z najznámejších. Pochádza z viacerých kultúr a legendy hovoria, že mačky majú schopnosť prežiť až deväť smrteľných situácií. To však, žiaľ, nie je pravda. Mačky sú živé bytosti a majú rovnako iba jedno život. 

V starovekom Egypte boli mačky považované za posvätné zvieratá, ktoré boli obdivované a uctievané. Verilo sa, že môžu prechádzať medzi svetom živých a mŕtvych. Ich záhadné správanie a schopnosť nočného videnia prispeli k tomu, že sa im pripisovali nadprirodzené schopnosti. Číslo 9 má navyše významnú symboliku v mnohých kultúrach.

Podľa niektorých sa spája s dokonalosťou, cyklickými zmenami, opätovným zrodením alebo dokonca s nesmrteľnosťou. Táto symbolika mohla byť aplikovaná aj na mačky, pretože ich schopnosť prežiť náročné situácie a zotaviť sa zo zranení evokovala myšlienku opätovného zrodenia alebo obnovenia.

2_12.jpg

Mýtus č. 3: Čierne mačky prinášajú smolu

Mýtus, že čierne mačky prinášajú smolu, má pôvod v stredovekej Európe, najmä v Anglicku a Škótsku. Existuje niekoľko teórií, ktoré vysvetľujú, ako sa táto povesť rozšírila a prečo bola čierna mačka spájaná so smolou a nešťastím. Jednou z nich je bula pápeža Gregora IX. Pápež bol veľkým nepriateľom čarodejníctva, čo sa odrazilo najmä v jeho schvaľovaní inkvizície.

Čarodejníctvo sa považovalo za diabolský zločin. Verilo sa, že čierne mačky sú symbolmi zla a mágie, a preto boli spojené so smolou a nešťastím.

V rôznych regiónoch Európy sa rozšírili rôzne povesti a povery o čiernych mačkách a ich údajnej schopnosti prinášať smolu. Napríklad v niektorých miestach sa verilo, že ak prejde čierna mačka cez cestu, môže to znamenať blížiace sa nešťastie alebo smolu pre osobu, ktorá ju stretne.

Nijaká z týchto povier však nemá reálne opodstatnenie a jediný, kto v tomto príbehu trpí, sú samotné čierne mačky - tie totiž neraz končia v útulkoch ako posledné práve pre ich “nelákavú” farbu.

3_3.jpg

Mýtus č. 4: Mačky sú alergénne a nebezpečné pre ľudí

Alergie na mačaciu srsť sú pomerne bežné a niektorí ľudia môžu trpieť rôznymi reakciami. Avšak nemôžeme tvrdiť, že mačky sú automaticky alergénne pre každého. Veľa ľudí žije s mačkami bez akýchkoľvek alergických reakcií.

Čo sa týka nebezpečenstva, mačky sú predovšetkým malé a obratné zvieratá. Aj keď sa môžu stávať agresívnymi v niektorých situáciách, nebezpečné sú len zriedka. Správne socializované a dobre ošetrené mačky väčšinou nepredstavujú žiadne riziko pre svojich ľudských spoločníkov.

Mýtus č. 5: Mačky škodia malým deťom a tehotným ženám

Tento mýtus je pravdepodobne spojený s obavami, že mačky môžu byť nositeľmi parazitov, ktoré môžu ohroziť tehotnú ženu alebo malé dieťatko. V skutočnosti ak sú mačky riadne očkované, odčervené a dostávajú pravidelnú veterinárnu starostlivosť, nepredstavujú žiadne väčšie riziko pre tehotné ženy. Väčšina parazitov sa dá ľahko kontrolovať a zabrániť ich prenosu na ľudí.

V niektorých kultúrach sa dokonca zvyklo veriť, že mačky sa snažia ukradnúť duše malých detí. Takéto správanie nemá žiadny základ v skutočnosti a je opäť len pozostatkom stredovekých obáv. Mačky sa môžu zaujímať o novorodencov z rôznych dôvodov - napríklad kvôli záujmu o novú bytosť, teplo, ktoré dieťa vydáva, alebo len zo zvedavosti.

4_9.jpg

Mýtus č. 6: Mačky vidia perfektne aj v úplnej tme

Mačky majú vynikajúci nočný zrak, čo umožňuje lepšie videnie za slabého svetla v porovnaní s ľuďmi. Ich zrakové bunky, nazývané čapíky, majú vyššiu citlivosť na svetlo, čo im umožňuje vidieť pri slabom osvetlení. Aj keď ich schopnosť vidieť v tme je v porovnaní s človekom úžasná, nie sú však schopné vidieť v absolútnej tme, ako by sa mohlo zdať z mnohých mýtov.

Mýtus č. 7: Mačky vždy dopadnú na všetky 4 labky

Legenda o tom, že mačka vždy dopadne na všetky 4 labky, má svoje opodstatnenie vo fyziológii a v schopnosti mačiek prispôsobiť sa pádu alebo zoskoku. Mačky majú vyvinutý vestibulárny systém, ktorý je zodpovedný za udržiavanie rovnováhy a orientáciu.

Keď mačka padá, jej vestibulárny systém rýchlo zaznamená zmenu polohy a umožňuje jej pohotovo reagovať a zaistiť, aby sa dostala do správnej polohy, aby mohla dopadnúť na všetky 4 labky. 

Je dôležité si však všimnúť, že aj keď majú mačky vysokú pravdepodobnosť dopadnúť na všetky 4 labky, nie je to vždy pravda. Výsledok závisí od výšky, z ktorej padajú, rýchlosti pádu a ich schopnosti včas reagovať na zmenu polohy. Vysoké pády môžu mačkám spôsobiť vážne zranenia.

Mýtus č. 8: Mačky by mali piť veľa mlieka

Zvyk podávať mačkám mlieko pochádza z doby, keď boli častejšie chované na dedinách a vo vidieckych prostrediach. V minulosti, kedy nebolo k dispozícii veľa prístupných potravín, sa mačky živili predovšetkým myšami a inými drobnými hlodavcami, ktoré nachádzali v blízkosti ľudských sídel.

Keďže v prírode nemali prístup k mlieku, ich organizmus nie je prispôsobený na trávenie mlieka po odstavení od matky. To znamená, že väčšina dospelých mačiek má problémy s trávením mlieka, pretože nedokážu správne štiepiť laktózu - cukor, ktorý sa nachádza v mlieku.

Dospelé mačky môžu po konzumácii mlieka zažiť tráviace ťažkosti, hnačku a iné problémy. Preto sa v dnešnej dobe neodporúča podávať mačkám mlieko, najmä nie niekoľkokrát denne alebo ako hlavnú súčasť ich stravy. Mačku však môžete obdarovať inými obľúbenými pochúťkami, ktoré sú pre ňu bezpečné a vhodné.