Akého hlodavca si vybrať za domáce zvieratko?

Akého hlodavca si vybrať za domáce zvieratko?

Obsah

Výber hlodavca alebo malého cicavca nie je ľahká úloha. Tieto malé zvieratká sú od vás úplne závislé a potrebujú každodennú starostlivosť. Navyše, ak ide o domáce zvieratko pre vaše dieťa, musíte byť pripravení na to, že väčšinu starostlivosti preberiete práve vy.

  • Poznámka: Niektoré spomenuté zvieratká ako sú fretky či ježkovia sa oficiálne radia medzi malé cicavce a označenie hlodavce je len familiárne.

Škrečok džungarský

Ak ste doteraz nemali skúsenosť s chovom hlodavcov, škrečok je pre vás ideálny. Je to nenáročné zvieratko, zvyčajne sa rýchlo aklimatizuje a nechá so sebou manipulovať. Život škrečka je pomerne veľmi krátky, od 1 do 3 rokov. Vzhľadom na ich hravú povahu sa rýchlo stanú obľúbenými členmi rodiny. Je to však nočný tvor, preto myslite na to, kde umiestnite jeho klietku, aby vás v noci nebudil. Škrečky by sa tiež nemali chovať spolu, najmä ak ide o samcov.

 skrecok_dzungarsky_1.png

Myš

Myši patria medzi najmenšie domáce zvieratá, ich dĺžka života je približne 1,5 až 2 roky. Sú tiež známe tým, že vedia ľahko a rýchlo utiecť. Nemajú kľúčnu kosť, takže sa dokážu ľahšie pretlačiť cez menšie priestory než väčšie hlodavce, napríklad škrečok. Zvyknú byť aktívne prevažne v noci. Ak sú dobre socializované od mladého veku a je s nimi zaobchádzané jemne, sú priateľské a dá sa s nimi ľahko manipulovať.

 mys_1.png

Potkan

Potkany sú spoločenské a darí sa im v pároch alebo skupinách rovnakého pohlavia. Žijú o niečo dlhšie ako myši, 2 až 3 roky. Sú väčšie a ľahšie sa s nimi manipuluje ako s niektorými menšími hlodavcami, zriedkavo hryzú a často sú silne naviazané na svojich majiteľov. Potkany si vyžadujú väčšiu klietku a viac pozornosti ako menšie hlodavce, sú veľmi inteligentné a dokážu sa naučiť aj zopár trikov. Nevýhodou myší a potkanov je silnejší zápach ich moču, kvôli čomu je potrebné častejšie čistiť a vymieňať podstielku.

 potkan_1.png

Morča

Vďaka svojej veľkosti a jemnej povahe sú morčatá veľmi obľúbené. Zriedkavo hryzú, sú učenlivé, neagresívne a citlivé. Morčatá sú spoločenské zvieratá a potrebujú interakciu a sociálny kontakt s človekom alebo inými morčatami, preto sa im dobre darí v pároch alebo skupinách rovnakého pohlavia. V ideálnych podmienkach a s dobrou starostlivosťou sa môžu dožiť priemerne 5 až 8 rokov.

 morca_1.png

Pieskomil

Pieskomily sú veľmi priateľské, zvedavé, aktívne a zábavné zvieratá, ktoré rady šplhajú, hrabú a hryzú. Ich priemerný vek je 2 až 4 roky. Sú výbornými domácimi miláčikmi pre staršie deti a tínedžerov. Ľahko sa s nimi manipuluje. Keďže sú to púštne zvieratá, majú veľmi nízke nároky na vodu. Kvôli nízkemu príjmu vody produkujú len malé množstvo moču, preto nemajú taký silný zápach ako napríklad myši.

 pieskomil_1.png

Králik

Králiky sú úžasné spoločenské zvieratá. Sú veľmi inteligentné, preto si vyžadujú viac mentálnej stimulácie a väčší priestor. Je na výber množstvo druhov králikov, od zakrslých po obrích. Ich dĺžka života môže byť 8 až 12 rokov. Výhodou je, že sú prirodzene zvyknuté vykonávať potrebu na jednom mieste. Nevyhnutné sú pravidelné kontroly u veterinárneho lekára, pretože je potrebné skracovať im zuby a pazúriky. Králiky je potrebné vakcinovať každých šesť mesiacov proti moru a myxomatóze.

 kralik_1.png

Činčila

Tieto spoločenské zvieratá žijú prirodzene vo veľkých skupinách. Je pre nich vhodnejšie chovať ich minimálne v páre, samotárska činčila si vyžaduje veľa pozornosti a pri jej nedostatku môže dôjsť k stereotypnému správaniu. Činčily sú aktívnejšie za úsvitu a za súmraku, preto ich môžete vidieť počas dňa spať. Sú to aktívne zvieratá, ktoré môžu skákať až do výšky 1,5 metra. Vhodná je pre nich vysoká viacúrovňová klietka, ktorá im poskytne viac príležitostí na skákanie a šplhanie. Zabezpečte im rôzne hračky na žuvanie, aby sa nenudili a brúsili si neustále rastúce zuby.

 cincila_1.png

Fretka

Fretky sú veľmi inteligentné a spoločenské zvieratá. Hoci sa zdajú byť nenáročné, často si vyžadujú rovnakú starostlivosť ako mačka alebo pes. Dožívajú sa v priemere 5 až 7 rokov, avšak súčasný rekord najstaršej fretky je 14 rokov! Sú to veľmi zvedavé malé tvory. Keďže sú to spoločenské zvieratá, ak sa chystáte osvojiť si fretku, zvážte prijatie páru, aby neboli osamelé. Fretky nie sú vhodné do rodiny s malými deťmi. Sú to veľmi krehké zvieratá a pri nevhodnej manipulácii alebo páde sa môžu ľahko zraniť. Sú to obligátne mäsožravce. Živia sa myšami, potkanmi alebo sú pre nich vyvinuté špeciálne komerčné granulované krmivá. Hoci sú fretky prirodzene čistotné zvieratá, sú veľmi dobre známe svojím pižmovým zápachom. Bez ohľadu na to, koľkokrát fretku okúpete, zápach nikdy úplne nezmizne a je oveľa horší u nekastrovaných fretiek. Podobne ako mačky si rady zdriemnu a zvyčajne spia až 20 hodín denne. Keď však nespia, sú to veľmi aktívne a hravé domáce zvieratá. Fretky je potrebné vakcinovať proti psinke a besnote.

 fretka_1.png

Ježkovia

Ježkovia sú priateľské a zvedavé. Sú tichí a sú ideálnymi domácimi miláčikmi pre trpezlivých pokojných ľudí. Cez deň radšej spia a aktívne sú za súmraku a večer.  Pri správnej starostlivosti by sa váš ježko mal dožiť približne 6 rokov. Jedálniček ježka tvorí prevažne hmyz – múčne červy, chrobáky, cvrčky. Ako doplnok stravy môžeme ježkovi ponúknuť kvalitné mačacie granule s vysokým obsahom mäsa. Vo voľnej prírode sú ježkovia veľmi aktívni. Šplhajú, hrabú, plávajú a často v noci prejdú dlhé kilometre. Z tohto dôvodu musí byť výbeh pre vášho ježka dostatočne veľký, aby mu umožnil jeho prirodzené správanie.

jezko_1.png


Autorka: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie)