Ako naučiť psa na klietku, aby sa jej nebál?

Ako naučiť psa na klietku, aby sa jej nebál?

Obsah

Pes má prirodzené inštinkty vyhľadávať pohodlné, tiché a bezpečné miesto, keď je okolo neho príliš hlučné prostredie. Klietka slúži práve na to. Poskytne mu pocit bezpečia a priestor, ktorý patrí iba jemu. Ak si už pes na klietku zvykne, tak mu môže zakaždým pomôcť upokojiť úzkosť a strach. 

Výber správnej klietky 

Kľúčom je zvoliť správnu klietku pre vášho psíka. Niektoré psy spia radšej v tme a pre nich sa odporúča plastová prepravka, ktorá ma kryté steny. Pre ostatných psov sú vhodné kovové skladacie klietky. Do klietky môžete umiestniť pelech, deku alebo uterák, aby mal psík pohodlie. 

Vytvorenie pozitívneho vzťahu psa ku klietke 

Priveďte psa ku klietke a rozprávajte sa s ním veselým tónom hlasu. Uistite sa, že dvere klietky sú otvorené a zabezpečené tak, aby psa nezasiahli a nevystrašili. Povzbudzujte ho, aby vstúpil do klietky tým, že mu do blízkosti hodíte niekoľko malých pamlskov. Potom pokračujte hodením pamlskov tesne k dverám a nakoniec až dovnútra klietky. Ak najprv odmietne vojsť dovnútra, je to v poriadku, nenúťte ho, aby vošiel.

Skúste to znova s odstupom času až kým váš pes nevojde pokojne dnu. Ak nemá o pamlsky záujem, skúste mu do klietky hodiť obľúbenú hračku. Tento krok môže trvať niekoľko minút alebo aj niekoľko dní. 

Kŕmenie psa v klietke

Po zoznámení psa s klietkou ho začnite kŕmiť v jej blízkosti. Vytvorí si tak s klietkou príjemnú asociáciu. Ak už pes ochotne vojde do klietky, umiestnite misku s krmivom alebo interaktívnu hračku naplnenú pamlskami na jej koniec. V prípade, že sa aj ešte zdráha vstúpiť, umiestnite misku bližšie k otvoru, aby sa k nej ochotne dostal bez strachu a nervozity. Pri každom kŕmení však skúšajte misku umiestniť ďalej ku koncu klietky. 

Keď už pes pri kŕmení v klietke pohodlne stojí, môžete počas kŕmenia zatvoriť dvierka. Keď to urobíte prvýkrát, otvorte ich hneď, ako doje. Pri každom ďalšom kŕmení nechajte dvierka zatvorené o niekoľko minút dlhšie, až kým pes po kŕmení nezostane v klietke približne 10 minút.

Trénovanie času v klietke 

Najlepšie je naučiť psa na klietku postupne, po malých krokoch. Pripravte sa na to, že pes si môže na klietku zvykať aj 6 mesiacov. Najprv päť až desať minút pokojne sedávajte v blízkosti klietky a potom choďte na niekoľko minút do inej miestnosti. Vráťte sa, opäť si na krátky čas pokojne sadnite a potom psa pustite von. 

Tento postup opakujte niekoľkokrát za deň a postupne predlžujte čas, ktorý pes strávi v klietke sám. Keď pes vydrží pokojne v klietke približne 30 minút, pričom vás väčšinu času nevidí, môžete ho začať nechávať v klietke na krátke časové úseky. Napríklad keď ste preč alebo ho v nej nechajte spať v noci.

Dávajte pozor na čas strávený v klietke

Váš pes potrebuje aj čas mimo klietky - na hranie, kŕmenie a vykonanie potreby. Nenechávajte psa v klietke príliš dlho. Pes, ktorý je celý deň a noc zavretý v klietke nemá dostatok pohybu ani interakcie s ľuďmi. Môže sa tak stať depresívnym alebo úzkostlivým. 

Šteňatá mladšie ako 6 mesiacov by nemali zostať v klietke dlhšie ako 3 alebo 4 hodiny vkuse. Nedokážu ovládať svoj močový mechúr a črevá taký dlhý čas. To isté platí aj pre dospelých psov. Pes si nechce špiniť miesto, kde spí, ale môže k tomu dôjsť, ak ho necháte v klietke bez prechádzky príliš dlho. Naučte deti a návštevu, aby nechali psíka v klietke na pokoji.

Svoje odchody z domu nerobte príliš emotívne. Krátko svojho psa pochváľte, dajte mu maškrtu za vstup do klietky a potom potichu odíďte. Keď sa vrátite domov, neodmeňujte svojho psa za nadšené správanie tým, že naň budete rovnako nadšene reagovať. Udržujte príchody v tichosti, aby ste predišli zvýšeniu ich úzkosti z toho, kedy sa vrátite. Keď ste doma, pokračujte v umiestňovaní svojho psa do klietky pri čase na oddych, aby si nespájal klietku s tým, že zostane sám.

Hoci sa klietky môžu používať na zvládnutie správania, nikdy by sa nemali používať na trestanie. 

Uvedieme príklad: Prídu k vám na návštevu hostia a vy chcete predísť skákaniu alebo prosíkaniu o jedlo. Umiestnite psa do klietky s interaktívnou hračkou hneď na začiatku, je to účinnejšie ako čakanie na nevhodné správanie a následné umiestnenie psa do klietky.


Autorka: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie)