Ako ochrániť psie labky počas horúcich dní?

Ako ochrániť psie labky počas horúcich dní?

Obsah

Prechádzky so psom sú v lete často obľúbenejšie než tie zimné. Netreba sa priveľmi obliekať, obujete si pohodlnú obuv a vyrazíte. Ak však kráčate po horúcom asfalte a chodníku, vášmu psovi hrozia bolestivé popáleniny a pľuzgiere na labkách.

pexels-engin-akyurt-1438798_1.jpg

Psie labky slúžia ako tlmiče nárazov aj brzdy našich chlpatých priateľov. Vankúšiky labiek chránia kosti a kĺby na chodidle a okolo neho. Zároveň pomáhajú pri stabilite na klzkom povrchu alebo strmých svahoch. Aj keď sú vankúšiky labiek tvorené vrstvou tukového tkaniva, stále môžu byť náchylné na zranenie, praskanie a nepohodlie.

Pri vysokých teplotách je dôležité labky chrániť, pretože môžu byť veľmi citlivé na horúce povrchy. Našťastie existuje viacero spôsobov, ako ochránite labky psa aj v tých najhorúcejších dňoch.

1. Skontrolujte teplotu povrchu

Predtým, než umožníte svojmu psovi vkročiť na povrch, položte dlaň na cestu a skúste ju tam na pár sekúnd podržať. Pokiaľ je pre vás povrch príliš horúci, je pravdepodobné, že bude horúci aj pre psie labky. V takom prípade hľadajte radšej inú trasu.


Ak je vonkajšia teplota príjemných 25º C, príjazdové cesty a chodníky môžu stále dosahovať 50º C. Pri teplote vzduchu 30º C je na povrchu asfaltu možné dosiahnuť horúcich 60º C.

Viete o tom, že vajíčko sa môže usmažiť už pri 55º C len za 5 minút?! Dobrým orientačným pravidlom, ktoré môžete dodržiavať, je pravidlo siedmich sekúnd:

Ak dokážete pritlačiť chrbát ruky k zemi na 7 sekúnd, labky vášho psa sú v bezpečí.

2. Udržujte labky hydratované

V horúcom počasí je dôležité udržiavať labky vášho psa hydratované. Môžete použiť špeciálne balzamy, ochranné spreje, vosk či krémy určené na starostlivosť o labky, ktoré poskytujú hydratáciu a ochranu. Tento typ produktu je skvelou alternatívou pre psy, ktoré nie sú naklonené noseniu topánok.

Niektoré spoločnosti vyrábajú vosk na ochranu labiek špeciálne navrhnutý tak, aby pomáhal chrániť labky pred extrémnymi teplotami. Táto poťahová vrstva prilieha na chodidlo a chráni ho pred všetkými druhmi počasia a terénu.

Produkty sa môžu hodiť vo viacerých ročných obdobiach, či už v horúcom lete alebo treskúcej zime.
krem-na-ochranu-labiek-v-lete---beaphar---abczoo.jpg 
3. Použite ochrannú obuv pre psov

Čo ešte okrem pohybu po tráve môžete urobiť, aby ste ochránili labky svojho psa? Existujú špeciálne topánky pre psov, ktoré môžete zakúpiť a použiť na ochranu labiek. Tieto topánky poskytujú izoláciu pred horúcimi povrchmi a chránia pred popáleninami.

Sú vhodné najmä pre tie domáce zvieratá, ktoré musia chodiť vonku aj počas dňa. Mnohokrát môžete tieto topánky použiť aj v zime, aby sa eliminovalo riziko podráždenia soľou a ľadom.


Môže to byť proces pokus-omyl, aby ste našli také, ktoré vášmu psovi najviac sedia a na ktoré si rýchlo zvykne. Venujte tiež pozornosť správnemu obutiu topánočiek, pretože niektorí psi môžu mať najskôr negatívnu reakciu.

4. Vyhnite sa horúcim povrchom

Ak sa snažíte predísť možnému poškodeniu labiek vášho psíka, tak jedným z najlepších spôsobov je vyhýbať sa slnku počas najvyšších teplôt (približne od 10:00 a 18:00).

Predchádzajte tomu, aby sa váš pes dostával na horúce povrchy, ako sú asfalt, betón, dlažba alebo piesok počas najteplejších hodín dňa. Tieto materiály sa rýchlo zahrejú a popália labky vášho psa.

Choďte s ním na prechádzky skoro ráno alebo neskôr večer, keď sú teploty nižšie, alebo ho veďte po trávnatej ploche. Aj keď si budete užívať prechádzku za súmraku a nie na priamom slnku, nezabudnite na asfalt, ktorý môže stále zadržiavať väčšinu denného tepla. 

pexels-elina-sazonova-1907083_2.jpg

5. Monitorujte prejavy nepohodlia

Pri vysokých teplotách sledujte svojho psa a pozorujte príznaky nepohodlia alebo popálenín na labkách.

Ide najmä o prejavy bolesti, nechutenstvo, časté lízanie labiek, červené a opuchnuté labky alebo nedošlapovanie na celú časť chodidla. Ak sa vyskytnú tieto príznaky, vyhľadajte veterinárnu starostlivosť.