Ako vybrať správne krmivo pre mačku?

Ako vybrať správne krmivo pre mačku?

Obsah

Mačky sú obligátne mäsožravce, čo znamená, že bielkoviny získavajú len z mäsa a orgánov, nie z rastlín. Chýba im metabolizmus potrebný na správne trávenie rastlinných zložiek, ktoré sú zároveň chudobné na aminokyseliny.

Bielkoviny sú najdôležitejšie

Bielkoviny sú pre mačku hlavný zdroj energie, narozdiel od ľudí a psov, ktorí využívajú ako zdroj energie aj sacharidy. Strava s vysokým obsahom sacharidov môže mačke spôsobiť komplikácie vrátane obezity a cukrovky.

Vysoké množstvo správnych druhov bielkovín, ktoré mačky potrebujú, sa nachádza len v živočíšnom tkanive. Diéty založené na rastlinných bielkovinách nie sú dobre stráviteľné a obsahujú nevhodné množstvo esenciálnych aminokyselín.

Taurín pomáha udržiavať normálnu reprodukciu, rast, zdravie srdca a očí. Arginín je dôležitý pre nervový systém a pomáha regulovať hladinu amoniaku v tele. Metionín udržiava správnu funkciu močového traktu a kože.

Mačky nemôžu syntetizovať vitamín A z betakaroténu, takže ho musia prijať v krmive. Dobrým zdrojom vitamínu A je kuracia pečeň.

Ako správne čítať obal a zloženie granúl

Na zadnej strane každého krmiva si musíte všímať zloženie a analytické zložky (proteín, tuk, vláknina, popol, vlhkosť). V zložení je na prvom mieste surovina, ktorej je najviac, to by malo byť mäso ako najlepší zdroj bielkovín (uvádzané ako čerstvé, dehydrované, hydrolyzované).

Kvalitné krmivá obsahujú mäso v prvých troch zložkách, uvedené v percentách. Ak sa pozrieme na analytické zložky, obsah proteínu v krmive pre dospelú mačku by mal byť minimálne 26%, pre mačiatka 30%. V krmivách s vysokým obsahom mäsa je obsah proteínu až nad 40%.

Tuk je predovšetkým zvýrazňovačom chuti, ale ovplyvňuje rýchlosť prenosu nervových signálov a pôsobí ako sekundárny zdroj energie, keď sú zásoby bielkovín nedostatočné. Obsah tuku by mal byť nad 9%. Pre sterilizované mačky vyberajte granule s označením Sterilised/Neutered, s obsahom tuku do 14%. Granule pre vonkajšie mačky, ktoré majú veľa pohybu obsahujú okolo 20% tuku.

Pre mačku sú vhodné bezobilninové krmivá. Lepším zdrojom sacharidov sú batáty (sladké zemiaky), zemiaky a strukoviny (hrach, cícer).

Vyberte si krmivo, ktoré obsahuje prírodné konzervanty - vitamín E (tokoferol), vitamín C (kyselina askorbová), extrakt z rozmarínu.

Prídavné látky, ako glukosamín a chondroitín sulfát podporujú funkciu kĺbov. Rakytník a brusnice udržiavajú zdravie močových ciest, betaglukány podporujú imunitný systém. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny vyživujú kožu a srsť a prebiotiká napomáhajú správnemu tráveniu.

Čomu sa v krmive vyhnúť

  • Produkty živočíšneho pôvodu sú zvyšky z ľudského potravinárskeho priemyslu. Môžu to byť lacné zvyšky z bitúnkov. Prechádzajú toľkými stupňami spracovania, že počas výroby strácajú väčšinu svojej výživovej hodnoty a sú plné chemikálií.
  • Produkty rastlinného pôvodu zvyšujú kalorickú hodnotu krmiva, ale sú vysoko spracované, neposkytujú výživovú hodnotu a môžu dokonca spôsobiť žalúdočné ťažkosti.
  • Obilniny sú indikátorom nutrične chudobného krmiva. Zvyčajne sa používajú ako plnidlá alebo spojivá do suchého krmiva. Krmivo s obilninami má vysoký obsah sacharidov, ktoré mačky nepotrebujú. Navyše sú jedným z najčastejších alergénov u mačiek. Mačky, ktoré konzumujú krmivo s veľkým obsahom obilnín môžu mať zvýšený apetít, pretože potrebujú vykompenzovať nedostatok živín. To môže viesť k prejedaniu, priberaniu a obezite.
  • Umelé chemické konzervanty (BHA, BHT) spôsobujú alergie a rakovinu.

Ako ideálne kŕmiť mačku

Mačky sú evolučne púštne zvieratá, čo im umožňuje efektívnejšie šetriť vodu. Preto môžu mačky denne vypiť menej vody v porovnaní so psom podobnej veľkosti. Neznepokojujte sa, ak sa vám zdá, že vaša mačka pije veľmi málo vody. Niektoré mačky kŕmené vlhkým krmivom (kapsičkami, konzervami) získavajú väčšinu vody priamo z krmiva, preto je najlepšie podávať ho mačke každý deň.

Mačka prirodzene prijíma potravu 12 až 20 krát denne, preto jej môžete nechať suché krmivo (granule) v miske celý deň. Ak má však mačka veľký apetít a zje celú misku naraz, radšej jej granule dávkujte v menších množstvách viackrát denne. Ideálne jej dennú dávku rozdeľte na ráno a večer.


Autorka: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie)