Ako vybrať správne krmivo pre šteniatko?

Ako vybrať správne krmivo pre šteniatko?

Obsah

Výber správneho krmiva pre šteniatko je jedným z dôležitých rozhodnutí, ktoré dokážu ovplyvniť celkový vývoj a zdravie psíka. S neustále sa rozširujúcim spektrom možností môže byť tento výber častokrát náročný. V nasledujúcom texte si priblížime kľúčové aspekty, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere správneho krmiva pre vášho chlpáčika.

Vek a veľkosť

Krmivo pre šteniatka by malo byť prispôsobené veku a veľkosti psíka. Šteniatka potrebujú viac energie, bielkovín a minerálov ako dospelé psy. Existujú rôzne prispôsobené krmivá pre malé, stredné a veľké plemená, ktoré zohľadňujú ich špecifické výživové potreby.

Kvalita krmiva

Ako bolo vyššie spomenuté dôležitý je stály príjem bielkovín, ktoré sú obsiahnuté v špecializovaných krmivách. Bielkoviny sú nesmierne dôležité a mali by byť zaradené na prvom mieste v rebríčku ingrediencií. Vyhnite sa krmivám s vysokým obsahom obilnín alebo vedľajších produktov, ktoré môžu byť ťažko stráviteľné pre šteniatka.

Správny výber určené pre rôzne plemená

Pri výbere správneho krmiva je dôležité zvážiť plemeno psíka, pretože rôzne veľkosti plemien majú odlišné výživové potreby.

Malé plemená majú tendenciu mať rýchle metabolizmy a menšie žalúdky. Preto je vhodné vybrať krmivo s vyšším obsahom bielkovín a kalórií, aby im poskytlo dostatok energie na udržanie ich aktivity.

Stredné plemená potrebujú vyváženú stravu s priemerným obsahom bielkovín a tukov. Dôležité je tiež sledovať ich hmotnosť, aby sa predišlo obezite.

Veľké plemená prevažne rastú rýchlo a môžu mať väčšie riziko pre problémy s kĺbmi. Preto je pre nich dôležité krmivo s vyšším obsahom vápnika a glukozamínu na podporu zdravých kĺbov.

Bez alergénov a citlivosti

Niektoré šteniatka môžu byť citlivé na určité ingrediencie. Ak si všimnete, že váš psík trpí zažívacími  ťažkosťami, kožnými vyrážkami alebo inými alergickými reakciami, zvážte hypoalergénne krmivo alebo krmivo s obmedzeným počtom ingrediencií.

Typ krmiva

Na trhu sú suché granuly, mokré konzervy a surové diéty. Každý typ má svoje výhody a nevýhody. Suché granuly sú praktické a môžu pomôcť udržiavať zdravé zuby, zatiaľ čo mokré krmivá môžu byť výhodnejšie pre hydratáciu a sú často atraktívnejšie pre šteňatá. Surové diéty ponúkajú prirodzenú formu stravy, ale vyžadujú starostlivú manipuláciu a prípravu.

Príchuť a preferencie vášho šteniatka

Nezabúdajte na osobné preferencie vášho šteňaťa. Niektoré šteňatá môžu mať radi určité chute viac ako iné. Experimentujte s rôznymi druhmi a príchuťami, aby ste našli to, čo vášho psíka najviac láka.

V závere, pri výbere krmiva pre vaše šteňa je dôležité zvážiť jeho individuálne potreby a preferencie. Vyberajte kvalitné produkty, ktoré podporujú zdravý rast a vývoj

Odporúčame tiež konzultovať výber s veterinárnym lekárom, najmä ak si nie ste istí alebo ak vaše šteňa má špeciálne zdravotné potreby.