Príprava na príchod mačky: Aké vybavenie potrebujem?

Príprava na príchod mačky: Aké vybavenie potrebujem?

Obsah

Predtým, ako prinesiete mačku do svojho domova sa uistite, že máte všetko potrebné vybavenie, aby sa mačka cítila bezpečne a šťastne. 

Misky na jedlo a vodu 

Oceľové misky sú hygienické a odolné voči baktériám. Ľahko sa čistia a ich výhodou je nerozbitnosť a dlhá životnosť. Napriek neustálemu používaniu sa ľahko nepoškriabu ani nezhrdzavejú.

Plastové misky sú lacné, no majú viacero nevýhod. Môžu sa stať živnou pôdou pre baktérie, pretože sa časom poškriabu. Škrabance a porézny povrch plastu zachytávajú baktérie, ktorým sa darí na zvyškoch potravy a slinách.

Umývaním sa vyčistí len hladký povrch, nie baktérie usadené v drobných škrabancoch. Z takto usadených baktérií sa môže zapáliť a infikovať brada mačky a vzniknúť mačacie akné. Plast môže obsahovať BPA, ftaláty a iné toxíny, ktoré sa môžu vylúhovať do potravy.

Keramické misky sú väčšinou najkrajšie, s rôznymi vzormi a tvarmi. Avšak aj v nich môžu vzniknúť praskliny, ktoré sú úkrytom baktérií, podobne ako pri plastových miskách.

Ľahko sa rozbijú a ostré črepy môžu poraniť vás alebo vašu mačku. Ak sa rozhodnete pre keramickú misku, je potrebné ju umiestniť na bezpečné miesto na zemi. Pod misky je vhodné umiestniť podložku, ktorá zachytáva omrvinky z krmiva a rozliatu vodu.

Niektoré mačky obľubujú tečúcu vodu. Takýmto mačkám môžete zadovážiť fontánku. Ak zvyknete byť dlho v práci alebo mimo domu, môžete mačke zaobstarať automatický dávkovač granúl, kde nastavíte čas a množstvo podaného krmiva. 

Krmivo pre mačku

Výber vhodného krmiva závisí od plemena, veku, aktivity a zdravotného stavu mačky. Najlepšie je vybrať krmivo s vysokým obsahom mäsa, pretože mačka je na rozdiel od psa obligátny mäsožravec. Zvoliť si môžete medzi mokrým a suchým krmivom, najvhodnejšia je kombinácia oboch.

Toaleta 

Vybrať si môžete z rôznych druhov toaliet:

  • jednoduchá otvorená toaleta (najvhodnejšia pre malé mačiatka)
  • uzatvorená s dvierkami
  • hop-in 
  • automatická samočistiaca toaleta

Toaletu umiestnite na pokojné miesto, kde môže mačka nerušene vykonávať svoju potrebu. Nezabudnite si navyše zaobstarať aj lopatku a vrecúška na exkrementy. Toaletu je potrebné čistiť každý deň. Ak máte viac mačiek, čistite ju minimálne ráno a večer. Ak je vaše obydlie viacpodlažné, je vhodné umiestniť toaletu na každé poschodie. 

Podstielka

Najčastejšie používanou podstielkou je obyčajná hrudkujúca bentonitová podstielka, s vôňou alebo bez vône. Okrem toho je k dispozícii kompostovateľná peletovaná podstielka z drevených vláken alebo silikátová, ktorá je bezprašná, má vysokú savosť a ľahšie sa čistí. 

Odpočívadlá 

Mačky majú rady vyvýšené miesta, odkiaľ môžu pozorovať svoje okolie. Umiestnite mäkké pelechy na poličku alebo skrinku, kde sa vie mačka ľahko vyšplhať. Ak sa vaša mačka rada schováva, zvážte možnosť krytých pelechov umiestnených v priestoroch, kde sa pravdepodobne bude cítiť chránená.

Vertikálne priestory, ako sú napríklad lezecké stromy alebo police môžu vytvoriť pre vašu mačku väčšiu plochu bez toho, aby zaberali príliš veľa miesta na podlahe. Okrem toho poskytnú mačke potenciálne únikové priestory pred deťmi alebo inými domácimi zvieratami.

Škrabadlá

Aby ste zabránili škrabaniu na nevhodných povrchoch (napríklad gauč), poskytnite mačke viacero prijateľných plôch na škrabanie. Zabezpečte aspoň jeden pevný a vysoký vertikálny stĺpik, aby sa vaša mačka mohla úplne natiahnuť.

Na výber je množstvo rôznych variácií ako jednoduché samostatné stĺpiky na škrabanie alebo ich kombinácia s domčekmi, odpočívadlami a hojdačkami. Na začiatok môžete miesta na škrabanie posypať mačacou mätou, aby ste na nich mačku prilákali.

Hračky

Hranie pomáha mačke uvoľniť energiu a vytvoriť si vzťah s vami alebo ostatnými mačkami. Ponúknite svojej mačke hračky, s ktorými sa môže hrať sama, napríklad loptičky, myšky alebo vankúšiky naplnené mačacou mätou (catnip).

Mačky obľubujú hračky, ktoré naplníte granulkami. Dobrou voľbou sú interaktívne hračky na baterky, napríklad krútiaci sa motýlik. Ak sa chcete s mačkou pohrať aj vy, môžete si vybrať laser alebo udičku s pierkom.


Autorka: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie)