Recept na správne kŕmenie mačiatok

Recept na správne kŕmenie mačiatok

Obsah

Mačiatko nepotrebuje krmivo pre dospelé mačky ani kravské mlieko. Má iné výživové potreby a po odstavení od matky už nedokáže stráviť mliečny cukor – laktózu. Hoci by si na mlieku veľmi pochutilo, môže mu vyvolať tráviace ťažkosti a hnačku.

Mačiatko potrebuje špeciálne krmivo bohaté na živiny, ktoré kompenzuje nielen zdravý vývoj, ale aj jeho obrovský výdaj energie.

Aké zloženie krmiva potrebuje mačiatko?

Krmivá pre mačiatka obsahujú viac bielkovín a tukov bež krmivo pre dospelé mačky.

  • Bielkoviny sú potrebné pre rast a vývoj svalov a tkanív. V granulách by mali obsahovať 30-45% zloženia. Kapsičky obsahujú veľa vody, takže tam stačí obsah bielkovín na úrovni 10%.
  • Tuk je zdroj energie a nevyhnutný pre vstrebávanie vitamínov a zdravý neurologický vývoj. V granulách by mal obsahovať 15-30% zloženia. V kapsičkách 3% a viac.

Vyhýbajte sa vysokému obsahu sacharidov, ktoré mačiatko v tomto štádiu života nepotrebuje.

V zložení krmiva sledujte prvé 3-4 zložky, ktoré označujú najväčšie zastúpenie zložiek v krmive. Mačky sú mäsožravce, takže sledujte najmä zastúpenie mäsa. Pri kapsičkách a konzervách by malo byť na prvom alebo druhom mieste. Pri granulách medzi prvými 3.

V zložení by nemali chýbať ani:

  •   Omega 3 a 6 mastné kyseliny pre správny vývoj mozgu, kože a srsti.
  •   Vápnik a fosfor pre zdravý vývoj kostí a zubov.
  •   Horčík a zinok pre správnu funkciu svalov.
  •   Železo pre tvorbu červených krviniek.
  •   Vitamíny A, D, E, K, B pre správnu funkciu orgánov, metabolizmu a imunitného systému.
  •   Taurín – esenciálna aminokyselina pre zdravie srdca a očí.
  •   Lyzín – esenciálna aminokyselina nevyhnutná pre tvorbu kolagénu a absorpciu vápnika.

Vyhýbajte sa krmivám, ktoré obsahujú umelé konzervanty, napr. BHT a BHA.

Aké krmivo vybrať pre mačiatko?

Prvých 6 mesiacov od narodenia rastie mačiatko najrýchlejšie. Vtedy je veľmi dôležité, aby ste ho kŕmili výhradne krmivom určeným pre mačiatka. Takmer každý výrobca krmív má na to špeciálne vytvorenú radu.

Po 6 mesiacoch už rast spomaľuje, no mačiatko je fyziologicky dospelé až po 12 mesiacoch. Potom je odporúčané prejsť na krmivo pre dospelé mačky.

Už odmalička je dobré zvykať mačiatko na rôzne chute, vône a textúry, aby neskôr nebolo príliš vyberavé. Ak by ste ho len kŕmili kapsičkami, mohlo by v dospelosti odmietnuť granule a naopak.

Ideálny je mix suchého a vlhkého krmiva. Mačiatka majú malé zúbky, čo im môže sťažiť hryzenie granúl. V tomto prípade ich môžete miešať s kapsičkou či konzervou, alebo ku granulám pridajte trochu vody na zmäkčenie.

Vybranú značku krmiva však príliš nemeňte. Ak ho mačiatko odmieta, tak určite skúste iné. Keď s ním však nemá problém, tak pri ňom ostaňte. Prílišné obmieňanie môže spôsobiť poruchy trávenia, čo najčastejšie vyústi v hnačku.

Ako kŕmiť mačiatko?

Metabolizmus mačiatka je rýchlejší než u dospelej mačky, preto potrebuje jesť častejšie. Aspoň 3-5x denne. Do prvých 6 mesiacov sa preto odporúča tzv. neobmedzené kŕmenie. To znamená, že mačiatku naservírujete celú dennú dávku hneď ráno, aby sa k nej mohlo počas dňa vracať.

Po 6 mesiacoch by ste však toto kŕmenie mali začať regulovať, lebo môže viesť k prílišnému priberaniu. Je ťažké udržiavať prehľad o dennej dávke, ak sú misky stále plné.

Postupne môžete mačiatko naučiť na stravovací režim 2x denne. Takto to stačí aj dospelej mačke, ideálne ráno a večer.

Občas môžete pridať trochu teplej vody aj ku krmivu, aby ste si boli istí, že prijíma dostatok tekutín.

Kŕmenie je tiež vhodné spojiť s interaktívnymi hračkami. Mačiatko sa pritom zabaví, pretože sa musí o jedlo snažiť.

Na čo si dať pri kŕmení mačiatka pozor?

Pravidelne sledujte váhu mačiatka. V tomto období nezvykne hroziť obezita, keďže mačiatko má naozaj veľký výdaj. Hrozí však podvýživa. Na každom obale krmiva je odporúčané dávkovanie a to by ste mali dodržiavať. Nechajte si malú rezervu aj na pamlsky, ktoré sú ideálnym pomocníkom pri tréningu mačiatka.

V prípade, že je mačiatko stále hladné, porozmýšľajte, či mu nedávate až príliš veľa „prázdnych“ kalórií. Pri naozaj kvalitnom krmive a dostatočnej dennej dávke by sa to nemalo stávať. No môže to byť aj znak dehydratácie.

Ak máte doma iné mačky, tak chvíľu potrvá, kým si zvyknú na nové mačiatko a ujasnia si svoju hierarchiu. Dajte si len pozor, aby mu nevyjedali krmivo.