Starostlivosť o hlodavce: Ako im vytvoriť ideálne domáce prostredie?

Starostlivosť o hlodavce: Ako im vytvoriť ideálne domáce prostredie?

Obsah

Hlodavce sú obľúbenými domácimi zvieratami nielen pre svoju priateľskú povahu, ale aj pre ich relatívne nenáročnú starostlivosť. Obzvlášť vhodné sú pre deti, keďže ich dokážu naučiť o zodpovednosti, starostlivosti a láske k zvieratám.

  • Poznámka: Niektoré spomenuté zvieratká ako sú králiky, fretky či ježkovia sa oficiálne radia medzi malé cicavce a označenie hlodavce je len familiárne.

Kde doma umiestniť klietku s hlodavcom?

Vyhýbajte sa umiestňovaniu klietky na miesta s priamym slnečným žiarením, do prievanu alebo v blízkosti domácich spotrebičov, ktoré vyžarujú teplo. Uistite sa, že miesto je chránené pred inými domácimi zvieratami, aby sa minimalizovalo riziko stresu alebo konfliktov.

Dôležité je hlodavcovi zariadiť klietku tak, aby sa v nej cítil príjemne a mal dostatok zábavy podporujúcej jeho prirodzené správanie. Aby tam mal dostatok úkrytov a hračiek. Je tiež veľmi dôležité, aby ste mu pravidelne čistili a vymieňali podstielku.

hamster.jpg

Ako naučiť hlodavca na ruky?

Ak sa chcete s hlodavcom zblížiť, treba na to ísť postupne. Najprv mu ponúknite ruku, aby ju mohol začať skúmať. Môžete ju položiť v blízkosti vstupu do klietky alebo na dno. Ako odmenu za dobré správanie mu ponúknite občasné dobrotky, aby si spájal ruku s niečím pozitívnym. Ak sa váš hlodavec cíti komfortne pri dotyku ruky, môžete ho vziať do ruky a pomaly skúšať zdvíhanie.

Opakovane zdvíhajte hlodavca na ruky na krátke obdobie a postupne zvyšujte dobu, počas ktorej trávi čas na rukách. To pomôže budovať dôveru a zvyknúť si na pocit byť mimo svojej klietky. Buďte trpezliví a rešpektujte jeho tempo a komfort. Niektoré hlodavce sa môžu naučiť rýchlo, iné potrebujú viac času.

Deti a zaobchádzanie s hlodavcami

Hlodavce sú veľmi citlivé na hrubé zaobchádzanie a pády. Ak sa s nimi nezaobchádza opatrne a ohľaduplne, môžu sa naučiť vyhýbať sa manipulácii alebo sa jej brániť. Nie každý hlodavec je na manipuláciu zvyknutý, preto by sa ho deti nemali dotýkať, kým sa dospelá osoba nepresvedčí, že to zvieratko pokojne znáša.

Deti by mali byť poučené o tom, že nesmú spiace zvieratká rušiť a vyberať ich z domčeka. Je potrebné ich naučiť, ako opatrne a bezpečne zvieratko držať a poučiť ich, že dvíhanie za končatiny a chvost je im nepríjemné.

Kedy je vhodné riešiť kastráciu?

Pri zvieratách ako sú potkany, morčatá, králiky a fretky by ste mali zvážiť kastráciu. Tá môže znížiť agresívne správanie, zlepšiť hygienické návyky a celkový zdravotný stav. U potkanov tým predchádzame prolapsu maternice a nádorom na mliečnej žľaze. U morčiat sa vyskytuje polycystické ochorenie vaječníkov a u králikov nádor maternice (adenokarcinóm).

Fretky zostávajú v ruji až pokým nedôjde k páreniu. Dlhotrvajúca ruja vedie k vážnym zdravotným problémom. Dochádza k útlmu činnosti kostnej drene, ktorá produkuje krvné dostičky, červené a biele krvinky. To vedie k anémii a náchylnosti k rôznym infekčným ochoreniam. Fretke začne vypadávať srsť, je apatická a slabá.

hedgehog.jpg

Čo by ste mali vedieť pri chove hlodavca

Vždy majte na pamäti temperament zvieratka, jeho potreby a dĺžku života. V porovnaní so psami a mačkami sa hlodavce dožívajú kratšieho veku. Zvyčajne sú to dva až šesť rokov, ale činčily sa môžu dožiť až 20 rokov.

Väčšina konzumuje určitú kombináciu sena, granulovaného krmiva, obilnín, semien, zeleniny a ovocia, pričom zloženie jedálnička závisí od druhu hlodavca.

Podľa veľkosti hlodavca a jeho prirodzeného správania by ste mali vybrať vhodnú klietku. Tá je stále základ, keďže chov hlodavca v príliš malej klietke môže viesť k stereotypnému správaniu. Veľmi citlivé na malý priestor sú činčily.

Väčšina hlodavcov je zvyknutá žiť v skupinkách, preto musia tieto zvieratá zdieľať priestor aspoň s jedným ďalším jedincom rovnakého druhu (potkan, morča, činčila, fretka). Ak chcete chovať len jedno domáce zviera, medzi najvhodnejšie patria škrečky a pieskomily.


Autorka: Antónia Barnová (študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie)