Výchova šteniatka - ako zvládnuť prvý rok bez stresu

Výchova šteniatka - ako zvládnuť prvý rok bez stresu

Obsah

Prvé chvíle so šteniatkom sú radostné, ale s častým hryzením, štekaním a nehodami zistíme, že výchova nie je až taká jednoduchá. Šibalstvá sú pre šteniatko normálne, no bez správnej výchovy si toto správanie môže preniesť aj do dospelosti. Potom už hryzenie a skákanie nie je tak prehliadnuteľné.

Je dôležité, aby ste sa výchove venovali už v prvom roku života, kým je ešte šteňa. Čím je psík starší, tým je tréning náročnejší.

1. Príprava domova na šteniatko

Šteniatko by malo byť pod dozorom, aby nerozhrýzlo čokoľvek mu príde do cesty, alebo nevykonalo potrebu, kde sa mu zachce. Nezabránite tomu vždy, ale aspoň na začiatok mu obmedzte výbeh na taký priestor, ktorý ustriehnete. Postupne ho môžete zoznamovať s ďalšími miestnosťami podľa jeho správania.

Ešte pred príchodom mu určte miesto na spánok, kŕmenie a vykonávanie potreby, kým sa nenaučí vypýtať sa vonku.

Nezabudnite na klietku alebo ohrádku s pelechom, ktorá mu poslúži ako útočisko.

Dôležité sú aj tréningové podložky, odstraňovač škvŕn od moču a čistiace utierky na čistenie očí, uší a srsti. Budete potrebovať aj veľa hračiek a pamlskov na jeho aktívny tréning.

2. Zvládanie základných potrieb

Vykonávanie potreby, nočná úzkosť či nahromadená energia sú výzvy, s ktorými sa začnete pasovať hneď po príchode šteniatka.

1. Ako naučiť šteniatko na venčenie?

Šteniatka potrebujú venčiť najčastejšie po spánku, jedle alebo hre. Začnite venčením hneď po zobudení a postupujte tak aj po jedle a hre, kým nespozorujete časy, ktoré fungujú. Následne sa držte tohto harmonogramu.

Vonku s ním chodievajte na rovnaké miesto, aby si ho šteniatko spojilo s venčením. Majte ho na vôdzke a nevenujte mu pozornosť, kým nevykoná potrebu, aby ho nič nerušilo.

Sledujte jeho správanie pred vykonaním potreby. Doma tak včas uvidíte, že sa chystá vykonať potrebu a možno to ešte stihnete zachrániť. Nikdy ale šteniatko netrestajte. Nechcete, aby vás vnímalo ako hrozbu, pretože prvé mesiace sú kľúčové pre vytvorenie pozitívneho vzťahu.

2. Ako riešiť nočnú úzkosť a nespavosť šteniatka?

Šteniatko sa môže v noci báť, najmä prvé noci v novom domove. Dajte mu do pelechu plyšovú hračku, nech má pocit spoločnosti. Ak napriek tomu stále skuvíňa, umiestnite jeho pelech blízko vás, ale nie do postele. Nechajte ho vo vašej izbe, aby vás videlo.

Postupne však pelech posúvajte ďalej až na miesto, kde chcete aby spávalo.

Ak sa stále budí, vyvenčite ho alebo sa s ním zahrajte ešte pred spaním, aby minul prebytočnú energiu.

3. Čo robiť s nekontrolovateľnou energiou šteniatka?

Šteniatko spí až 12 hodín denne a za ten čas načerpá obrovské množstvo energie, ktorú potrebuje vybiť. Najaktívnejšie býva za súmraku a úsvitu kvôli svojim prirodzeným inštinktom. Intenzita vekom ustúpi, no v týchto časoch mu skúste venovať viac pozornosti.

Ideálnymi pomôckami na skrotenie energie sú interaktívne hračky a hryzacie hračky. Samotná hra neslúži len na vybúrenie energie, ale aj na budovanie dôvery a vzťahu so šteniatkom.

3. Trénovanie poslušnosti šteniatka

S tréningom môžete začať už od 2 mesiacov. Majte však na pamäti, že každé plemeno psa sa učí inou rýchlosťou, preto buďte trpezliví.

Základné povely sú:

  • sadni
  • zostaň
  • popros
  • nesmieš
  • neťahaj
  • k nohe 

Ku základnému tréningu patrí aj naučenie na vodítko a znášanie ostatných psov a ľudí.

Vždy učte psíka pozitívnou formou. Odmeňujte ho pamlskami za dobré správanie a ignorujte nechcené správanie. Ak vás napríklad uhryzne, zastavte sa a odíďte na pár sekúnd. Týmto spôsobom si šteniatko uvedomí, že urobilo niečo zle. 

Netrénujte ho však nepretržite. Šteňa objavuje svet a ľahko ho niečo rozptýli. Jeho pozornosť neudržíte dlhšie než 5-15 minút. Preto je vhodné trénovať krátko, ale často. Napríklad počas čakania na kávu alebo počas reklám v televízii.

Keď sa želané správanie stane zvykom, nemusíte už používať pamlsky.