Výhody a nevýhody cestovania so psom na dovolenku

Výhody a nevýhody cestovania so psom na dovolenku

Obsah

Cestovanie s vaším chlpáčom rozhodne ponúka výhody, ktoré stoja za zváženie. Určite si však aj vy viete predstaviť nevýhody, ktoré by ste mali taktiež zohľadniť pri plánovaní cesty. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko úskalí aj benefitov, ktoré cestovanie so psom na dovolenku prináša.

Pes_na_podložke_(4).jpg

Výhody cestovania so psom na dovolenku:

  • Spoločnosť a oddanosť: Už snáď všetci vieme, aký oddaný a verný je psí spoločník. Cestovanie s ním vytvára silnú väzbu a posilňuje vzťah medzi vami. Bez ohľadu na to, či idete na pláž, do hôr alebo len na prechádzku po meste, váš pes bude rád, že je s vami. Navyše vás mnohí ľudia obdaria úsmevom a možno niekomu spríjemníte deň tým, že mu dovolíte pohladkať vášho psa. 

    Cestovanie so psom tiež vytvára spoločné zážitky a nezabudnuteľné momenty. Objavovanie nových miest vás poteší o to viac, keď tú radosť zbadáte aj na svojom psíkovi.
  • Pohodlie vášho psa: Pri cestovaní so psom nemusíte zaťažovať svoju rodinu či priateľov s opaterou vášho psa. Tiež sa nemusíte obávať, že sa v psom hoteli nebude váš miláčik cítiť komfortne. Sebe aj jemu ušetríte pár šedivých vlasov (chlpov) tým, že ho vezmete so sebou. 
  • Aktívne strávenie dovolenky: Psí spoločníci vás môžu motivovať k aktívnemu životnému štýlu. Počas dovolenky so psom môžete podnikať rôzne aktivity ako je turistika, beh, prechádzky po prírode a plávanie. Pomôže vám to nielen udržiavať sa vo forme, ale poskytnete tiež psovi potrebnú fyzickú aktivitu.

Nevýhody cestovania so psom na dovolenku:

Pes_na_podložke_(5).jpg

  • Obmedzená voľnosť: Cestovanie so psom vyžaduje viac plánovania a organizácie. Nie všetky miesta sú prístupné so psom, rovnako je to s mnohými aktivitami. Musíte byť pripravení na obmedzenú voľnosť v určitých situáciách. Ide napríklad o múzeá, niektoré kaviarne, reštaurácie, bary, divadlá a podobne. Ak sa navyše chystáte na dovolenku k moru, na niektoré pláže môže byť úplne zakázaný vstup s vašim chlpáčikom. 
  • Stres pre psa: Pre niektoré psy môže byť cestovanie stresujúce. Dlhé cesty autom, lietadlom alebo inými dopravnými prostriedkami môžu spôsobiť úzkosť vášmu psovi. Navyše nové prostredie a zmeny vašej dennej rutiny môžu spôsobiť značné nepohodlie. 
  • Obmedzený výber ubytovania: Nie všetky hotely, apartmány alebo chaty sú “dog-friendly”. Výber vhodného ubytovania môže byť zúžený, a to nielen čo sa týka dostupnosti, ale aj miesta, kde môže váš pes voľne pobehovať.
  • Zdravotné obavy: Cestovanie so psom prináša aj určité zdravotné riziká. Musíte zabezpečiť, že má váš pes všetky potrebné očkovania a ochranu proti vonkajšími parazitmi, ako sú blchy a kliešte. Ak cestujete do inej krajiny, môžu byť požadované špecifické očkovania, testy alebo potvrdenia.

Cestovanie na dovolenku so psom je rozhodnutie, ktoré vyžaduje dôsledné zváženie všetkých výhod a nevýhod. Spoločnosť a oddanosť vášho psa a spoločné zážitky patria k hlavným výhodám.

Na druhej strane, obmedzená voľnosť, stres pre psa, obmedzený výber ubytovania môžu byť nevýhodami, ktoré netreba brať na ľahkú váhu. Jednotlivé pre a proti je potrebné dôsledne zvážiť, aby ste vy aj váš psík strávili dovolenku bez zbytočného stresu.