Vyznáte sa v zložkách krmiva pre psy?

Vyznáte sa v zložkách krmiva pre psy?

Obsah

Zloženie krmiva pre psa je kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvňuje jeho celkovú výživu a zdravie. Preto je dôležité vedieť, čo jednotlivé zložky znamenajú, na čo sú potrebné a aké hodnoty by mali dosahovať.

Cats_(7).jpg

Bielkoviny (proteíny)

Význam: Bielkoviny sú kľúčovým stavebným materiálom pre svaly, tkanivá a orgány psa. Psi potrebujú dostatočnú a vyváženú dávku bielkovín na rast, obnovu tkanív a správnu funkciu tela.

Keď sa bielkoviny rozkladajú, vytvárajú aminokyseliny, ktoré sú pre telo psa nevyhnutné. Slúžia najmä ako zdroj energie. Tieto živiny nemôžu byť vytvorené v tele a musia byť dodávané stravou. 

Najväčšie množstvo nevyhnutných aminokyselín majú živočíšne zdroje bielkovín. Naopak rastlinné zdroje bielkovín obsahujú nižšie množstvo bielkovín a zároveň majú aj nižšiu stráviteľnosť. 

Odporúčaná hodnota: Asi 18-25 % hmotnosti krmiva by mali tvoriť bielkoviny, pričom presný požadovaný podiel závisí od veku, veľkosti a aktivity psa. Súčasný výskum tvrdí, že nadmerný obsah bielkovín v strave neprináša žiadne dodatočné výhody.

Maximálny obsah bielkovín by pre žiadnu vekovú kategóriu nemal prekročiť 30 %. O tom, ako vybrať správne krmivo a z akého zdroja pes získava bielkoviny sa dočítate v článku.

Cats_(5)_2.jpg

Tuky

Význam: Tuky sú v strave najkoncentrovanejšou formou energie (2,25-krát viac kalórií ako bielkoviny alebo sacharidy).

Tuk má v tele množstvo iných úloh nenahraditeľných úloh ako je absorpcia vitamínov. Ďalšou z dôležitých úloh je zásobovanie tela esenciálnymi mastnými kyselinami, ktoré pomáhajú pri zápale na bunkovej úrovni.

Taktiež udržiavajú zdravú kožu a kvalitnú srsť. Ide najmä o omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Psi potrebujú primeraný prísun tukov, ale ich nadmerná konzumácia môže viesť k nadváhe. O hrozbe obezity u psov sa dočítate v článku.

Odporúčaná hodnota: Odporúča sa minimálna dávka 5,5 % pre dospelé psy a pre šteniatka a gravidné alebo dojčiace psy minimálne 8,5 %. 

Na prevod percentuálneho podielu hrubých tukov na gramy jednoducho vynásobte percento hmotnosťou denného podielu vášho psa. 

Napríklad: 

Pes zje denne 200 g suchého krmiva a krmivo obsahuje 10 % hrubých tukov = 20 g tuku denne.  

Cats_(6).jpg

Sacharidy a vláknina

Sacharidy

Význam: Sacharidy sú potrebné v každodennej strave psa, pretože poskytujú energiu vo forme glukózy a sú hlavným zdrojom vlákniny. Telo túži po glukóze a ak ju nemá k dispozícii zo sacharidov, odoberie si ju z aminokyselín. To môže následne spôsobiť, že bude nedostatok aminokyselín pre iné procesy v tele. 

Odporúčaná hodnota: Psy v raste alebo aktívne psy by mali byť kŕmené stravou z najmenej 20 % sacharidov.

Vláknina

Vláknina je veľmi dôležitá pre správne trávenie a zdravie psa. Udržuje zdravé hrubé črevo spolu s črevnými mikróbmi. Miera vlákniny sa uvádza ako hrubá vláknina (nerozpustné časti). Celková vláknina sa skladá z rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny.

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina zadržiava vodu a vo všeobecnosti riedi psiu stolicu. Bežnými zdrojmi rozpustnej vlákniny sú ovocie a polysacharidy nachádzajúce sa v semenách a rastlinách. Takáto vláknina slúži najmä ako zdroj energie.

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina pochádza najmä zo zŕn. Vo všeobecnosti zvyšuje objem výkalov, ale nezmäkčuje ich, pretože nemôže absorbovať vodu. Pridáva sa vo forme celulózy.

Odporúčaná hodnota: Vláknina by mala tvoriť približne 2-4 % hmotnosti krmiva.

Cats_2.jpg

Vitamíny a minerály

Význam:

  1. Vitamíny sú veľmi rozmanité a vykonávajú v tele psa mnoho funkcií, ako je tvorba DNA, vývoj kostí, zrážanie krvi, normálna funkciu očí a neurologická funkcia. Nedokážu byť prirodzene syntetizované (vyrobené v tele) v množstve dostatočnom na podporu normálnych funkcií.

    Je veľmi dôležité sledovať zdroje vitamínov v strave psa, pretože nedostatok či nadmerné množstvo môžu viesť k toxicite a iným komplikáciám. Na zaistenie správneho množstva je výhodné používať vitamínový a minerálny doplnok.

  2. Minerály sú hlavnými štrukturálnymi zložkami orgánov a tkanív, telesných tekutín či elektrolytov. Podieľajú sa na enzýmových a hormonálnych systémoch.

    Existujú dva druhy minerálov: makrominerály a stopové prvky. Oba sú denne nevyhnutné pre potreby psov, ale v rôznych množstvách.

    Bez úplne vyváženého minerálneho profilu môžu biologické systémy prestať fungovať, čo môže viesť k vážnym zdravotným problémom a dokonca k smrti.

Odporúčaná hodnota: Presné hodnoty sa líšia podľa veľkosti, veku a špecifických potrieb psa, preto sa riaďte sa etiketou daného produktu.

Voda

Význam: Voda je najdôležitejšia živina, pretože plní inak nezastupiteľné funkcie ako:

  • Regulácia telesnej teploty
  • Rozkladanie sacharidov, bielkovín a tukov
  • Zásobovanie buniek tela
  • Udržiavanie tvaru oka
  • Mazanie kĺbov
  • Ochrana nervového systému

Odporúčaná hodnota: Množstvo vody, ktorú pes potrebuje, závisí od jeho aktivity, veľkosti, či od pomeru suchého a vlhkého krmiva. Vo všeobecnosti je priemerná denná potreba vody pre zdravého psa 2,5-násobkom množstva suchej stravy, ktorú konzumuje. 

Pes by však mal mať neustály prístup k čistej vode. 

Na záver je dôležité si uvedomiť, že každý pes je jedinečný, a preto by mali byť jeho potreby riešené individuálne po konzultácii s veterinárom alebo nutričným špecialistom.